Montgomeri: Četiri moguća ishoda kada je u pitanju Kosovo

Kompromis prilikom rešavanja kosovskog problema moguć je samo u direktnom dogovoru Beograda i Prištine, kaže za "Tanjug" bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri, ali ističe da nije optimista da će se naći rešenje.

"Nisam optimista kada je u pitanju Kosovo i očekujem da će to pitanje nastaviti da opterećuje region", rekao je Montgomeri, na pitanje ima li, prema njegovom mišljenju, prostora za kompromisno rešenje, s obzirom na to da Priština ne prihvata ništa osim nezavisnosti.

"Moje lično mišljenje je da, ako će biti kompromisnog rešenja, onda će ono biti rezultat direktnog dogovora između Beograda i Prištine", kaže Montgomeri, ali ukazuje da za jedan takav sporazum postoje dve velike prepreke.

Prva prepreka je, kaže, to što kosovski Albanci imaju jaku podršku Amerikanaca da se drže stava o nezavisnosti Kosova u okviru postojećih granica.

"Sve dok SAD budu imale taj stav, male su šanse da bi ijedan političar, kosovski Albanac, preuzeo politički rizik 'predaje' bilo koje teritorije", smatra Montgomeri.

Ako ova prepreka uopšte može da se prebrodi, najveća šansa za to je upravo sada, u Trampovoj eri, jer najviše strukture američke vlade uopšte ne zanima ovaj region, dodaje Montgomeri.

Druga prepreka je to što bi dobar kompromis bilo ono što bi mnogi na obe strane u velikoj meri smatrali neprihvatljivim i čemu bi se jako protivili.

"Mislim da bi to bilo veoma teško i za Srbiju i za kosovske Albance, ali, posebno za ove druge", kaže Montgomeri.

"Četiri moguća ishoda" 

Prema njegovom mišljenju, postoje četiri moguća ishoda kada je reč o Kosovu.

Prvi, kako kaže, jeste produžetak aktuelne situacije, što bi na kraju bilo iskorišćeno kao razlog da se blokira prijem Srbije u EU.

Drugi je normalizacija odnosa bez direktnog priznanja nezavisnosti Kosova sa srpske strane.

"Očekujem da će EU tražiti od Srbije da utiče na Rusiju da prestane da blokira prijem Kosova u UN u zamenu za članstvo Srbije u EU", kaže nekadašnji američki diplomata.

Kao treći mogući ishod, Montgomeri vidi to da će pred Srbiju, na kraju procesa pridruživanja, biti stavljen izbor po principu "uzmi ili ostavi" – "priznajte nezavisnost Kosova i ulazite u EU, odbijte i nećete biti član".

Četvrti mogući ishod jeste da srpsko rukovodstvo i rukovodstvo kosovskih Albanaca postignu bilateralni sporazum, u kojem će biti elemenata koji se međunarodnoj zajednici neće dopasti.

Kao primer takvih elemenata, Montgomeri navodi neki vid podele Kosova i uključenje manjeg dela teritorije u Srbiji koji je sada pretežno naseljen Albancima.

"Znaćete da je kompromis dobar kada mu se ključni akteri na obe strane oštro protive", zaključuje Montgomeri.

Komentarišući nedavnu posetu senator Rona Džonsona Srbiji, kaže da je on samo ponovio standardne američke stavove, te da njegovu posetu, imajući to u vidu, ne treba interpretirati kao nekakav vid pritiska.

O "ruskom pitanju" 

Na pitanje o rusko-srpskim odnosima i zahtevima EU da Srbija harmonizuje svoju spoljnu politiku sa evropskom, pa i kada se radi o Rusiji, Montgomeri kaže da taj zahtev treba sagledavati u svetlu činjenice da mnogi u EU uopšte ne žele nove članice, a posebno ne one koje imaju ozbiljna pitanja sa susedima.

EU već ima ozbiljne probleme, ukazuje, i dosta je onih koje brine prijem novih članica.

"Ali umesto da to kažu direktno, ti skeptici pokreću razna pitanja i pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju da se tome prikloni. 'Rusko pitanje' spada u tu kategoriju", uveren je Montgomeri.

"Skeptici su na dobitku u svakom slučaju: ako se Srbija ne prikloni, oni mogu da kažu – 'nije spremna za EU'. Ili, Srbija se prikloni i to pitanje nestaje, a pojavljuje se novo i tako bez kraja i konca", zaključio je Vilijam Montgomeri.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 24. feb 2018, 18:06) - anon!!!!ymous [neregistrovani]

!!!!!!

Pa reče čovjek da ova administracija nije zainteresirana za ovaj region
Pametnom dovoljno
Naročito poslije odluke Njemačke da samostalno bez pritiska SAD vodi politiku prema Rusiji, a to je ukidanje sankcija jer gubi svakodnevno milione dolara

(subota, 24. feb 2018, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

Svi su oni pametni kada se radi o nekom drugom

Eu i Amerika ruku pod ruku pa ucenjujte Srbiju. To je toliko providno i sramotno ta ne treba ni pricati. Mi smo u Evropi a ako im nesto ne odgovara kod nas neka se medjusobno druze . S druge strane imamo pametne amere koji vole da pametuju kada se ne radi o njima. E zato Srbija ojaca savez sa Rusijom i Kinom i svim ostalim slobodnim zemljama koje hoce da imaju ekonomske i druge odnose sa Srbijom. Sve ostalo je utopija i totalno ludilo. Moramo da vodimo racunao o sebi i svojoj zemlji.

(subota, 24. feb 2018, 05:25) - anonymous [neregistrovani]

" A,sta biva kad prodje americka sila,g-dine Montgomeri? "

Da nisi to sanjao covece? ...... :-)

(petak, 23. feb 2018, 23:46) - anonymous [neregistrovani]

Čim te neko ucenjuje da bi ti nešto dao...

...to automatski znači da nešto ozbiljno nije u redu - ili u vezi onoga koji ucenjuje ili u vezi onoga što treba da se dobije. I što je još gore, ucenjivač nikada ne prestaje sa ucenama - danas jedno, sutra drugo, pa treće...Koje je uslove ispunjavala Ukrajina kada joj bio ponuđen prijem u EU? Ni jedan! Ali važno, uspeli su da izazovu građanski rat i pogibelj. 

(petak, 23. feb 2018, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

Istine su dve, zapravo dve stvarnosti vec postoje iz

ovih izjava ovoga gospodina, naime: dok je Amerike, nema dogovora, kao i uslovljavanje "skeptika" nema kraja.
Sta ostaje Srbiji?! Samo jedno: Cvrsto stajati na svom teritoriju, jer je to i Kosovo i Metohija, nikakovim pritiscima ne podleci za nikakovo obecanje. Dok vas netko pritiste, ili bolje receno, ucenjuje, od njihovih obecanja nema nista. To ste do sada mogli bezbroj puta doziveti, a pod tim pritiscima ste davali uvek vise albancima. Sta sada imamo? Naravno, nove pritiske i uslove.
U takovoj atmosferi ne zakljucivati nista, a na koncu konaca imamo dobru zaledjinu i toga se treba drzati, a ne nekakovog clanstva propasti.

(petak, 23. feb 2018, 19:46) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Re: Dragce Ibarski

I ja bih ga uzeo za savetnika pod uslovom da se okrene za sto osamdeset stepeni i da drzi stranu Srbije a ne Albancima.

(petak, 23. feb 2018, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

A,Rez SB. UN 1244 i Povelja UN,g-dine Montgomeri?

G-din Montgomeri je,u pogledu rjesenja pitanja Kosmeta,obrazlozio samo americku silu,a postovanje medjunarodnog prava i Rez.SB.UN koju su sami donijeli,nije ni spomenuo A,sta biva kad prodje americka sila,g-dine Montgomeri?

(petak, 23. feb 2018, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

5-ti scenario

Doticni gospodin je zaboravio peti scenario, a to je da Srbija proglasi neutralnost i time zavrsi sa takozvanom evropskom juniom sto ce se najverovatnije i dogoditi ali o tome nekom drugom prilikom.

(petak, 23. feb 2018, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Kompromis

Cetvrti predlog mu je interesantan, da se od Srbije jos malo "ustine" teriterije sa albanskim stanovnistvom u zamjenu za podjelu Kosova, 1/10 nama a ostatak "njima" od naseg po onoj Rezoluciji.

(petak, 23. feb 2018, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

Resenost

Teritorija Kosmeta je Srpska, nasim ustavom kao i rezolucijom saveta bezbednosti neraskidivi je deo. O njegovim predlozima za resenje problema je besmisleno razmatrati jer ovo pitanje moze da se resi samo onda kada Amerikanci i EU pocnu da sprovode u delo dokumenta koja su doneta u zvanicnim institucijama.