"Srbija za kompromisno rešenje kosovskog problema"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Sofiji da Srbija želi da kosovski problem reši kompromisom i zahvalio predsedniku Bugarske Rumenu Radevu na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što se zalaže da se o tome čuje i stav Srbije.

Vučić je napomenuo da je za Srbiju prijem u članstvo EU 2025. godine ambiciozan cilj i dodao da će Srbija dati sve od sebe da ispuni sve kriterijume, istovremeno podsećajući da za nju postoji dodatni kriterijum, koji nije postojao za druge zemlje EU, a to je rešavanje problema sa KiM.

"Mi želimo da postigemo kompromis - da li ćemo u tome uspeti, ne zavisi samo od jedne strane, jer je za svaki kompromis potrebna saglasnost i volja najmanje dveju, a ponekad i više strana", ukazao je predsednik Srbije nakon sastanka sa predsednikom Bugarske.

Vučić je posebno zahvalio bugarskom kolegi Radevu što je više puta rekao da je važno je da se glas Srbije čuje.

"Ako neko misli da je rešenje u tome da Srbija sve izgubi a da svi drugi sve dobiju, da budu zadovoljni, a Srbija da bude nezadovoljna i ponižena - mi smatramo da tu rešenja neće biti zato i jesmo za kompromis i zato smo zahvalni predsedniku Radevu što želi da čuje i ideje Srbije i probleme i izazove sa kojima se suočavamo", naglasio je Vučić.

O Kosovu i Metohiji govorio je i predsednik Radev. "Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, istakao je Radev i poručio da "sve strane koje imaju veze s pregovorima" treba pažljivo da analiziraju argumente Srbije u pregovorima".

"Bugarska visoko ocenjuje dijalog. Treba tražiti mirno rešenje za sve probleme", rekao je Radev na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Vučićem.

"Taj dijalog nema alternativu. Naravno, Bugarska ima isto tako važnu poziciju. Kada Srbi budu predstavili svoje argumente u pregovorima, te argumente treba pažljivo da analiziraju sve strane koje imaju veze s pregovorima", rekao je predsednik Bugarske, koja trenutno predsedava EU.

broj komentara 18 pošalji komentar
(subota, 24. feb 2018, 00:33)
anonymous [neregistrovani]

ljudi moji!

Kompromis oko delenja teritorije nije resenje. Nemoze se dati parce teritorije zarad nekog laznog mira! Ako damo milimetar nase zemlje mi smo izgubili sve, zato Vucicu budi oprezan sa kompromisom. Bolje je biti strpljiv i cekati vreme da uradi svoje kroz natalitet koji se svakako mora povecati, nego brzopleto doci do nekog "resenja". Molim vas da objavite moj komentar!

(petak, 23. feb 2018, 22:57)
Петрија [neregistrovani]

Опрез

Није сваки компромис прихватљив, већ само онај који је у складу са Резолуцијом 1244 и Уставом РС

(petak, 23. feb 2018, 17:15)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Trebali bismo da sve resavamo na miran nacin ali ne smemo da damo nase,a Kosovo je oduvek deo Srbije

(petak, 23. feb 2018, 17:10)
anonymous [neregistrovani]

ja smatram

svaka drzava koja zeli biti iskren prijatelj Srbiji, prvo treba da prizna njenu celovitost, pa i Bugarska. Mislim da ce pritisak Amerike polako da oslabi i ocekujm da sto veci broj drzava ponisti priznanje Kosova. Na tome treba raditi veoma efikasno i traziti podrsku od svih drzva koje nisu priznale Kosovo a mogle bi da uticu na neke druge drzave koju su to morale da ucine. Da ne bude da idemo stepenicama i dodjemo 2025. god. do zadnjeg stepenika pa nas opet gurnu nazad na dno, ili nam postave zadnji uslov ili Kosovo ili EU. Zato mislim treba na vreme raditi na tome da sto vise drzava ponisti priznanje tkz. drzave kosovo.

(petak, 23. feb 2018, 17:05)
anonymous [neregistrovani]

srbija

Srbija zeli da se nadje kompromisno resenje po pitanju Kosova jer veoma je vazno da se sacuvaju Srpske opstine i narod na Kosovu koji sada nemaju nikakvu niti sigurnost a kamoli slobodu.

(petak, 23. feb 2018, 17:02)
Luka [neregistrovani]

Saradnja

Verujem Vučiću, zna šta radi! Od interesa je za narod da se saradjuje u miru! Nadam se da će i Priština to shvatiti!

(petak, 23. feb 2018, 16:45)
anonymous [neregistrovani]

??

A kakav kompromis se trazi ili nudi ? Nema tu kompromisa.

(petak, 23. feb 2018, 16:36)
ama [neregistrovani]

saradnja

Trebali bismo da sve resavamo na miran nacin ali ne smemo da damo nase,a Kosovo je oduvek deo Srbije i tako mora da ostane

(petak, 23. feb 2018, 16:04)
Basa [neregistrovani]

nacin

Na civilizovan nacin cemo resiti sve probleme.

(petak, 23. feb 2018, 15:53)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Kompromis ??

Kosovo je deo Srbije i nama nikakvog kompromisa u predmetu....Pero