Ružić: 320 miliona dinara za finansiranje projekata u opštinama

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže za RTS da javni poziv za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama počinje danas i da će trajati do 15. marta. Napominje da je osnovni uslov za učešće na konkursu da postoji projektna dokumentacija, saglasnost i dozvole.

Branko Ružić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upućuje poziv gradovima i opštinama da od danas do 15. marta prijave projekte za korišćenje sredstava iz budžetskog fonda za lokalnu samoupravu.

"Opredelili smo pre svega, sredstva za infrastrukturne projekte za objekte od opšteg društvenog interesa kao što su ambulante, sportski objekti, vrtići, škole - nešto više od 250 miliona dinara, oko 50 miliona dinara odvojeno je za IT tehnologije, e-upravu i nešto manje od 20 miliona dinara opredeljeno je za sportske, turističke i kulturne manifestacije", napominje ministar Ružić.

Kaže da je osnovni uslov za učešće na konkursu da postoji projektna dokumentacija, saglasnost i dozvole.

"Komisija za sprovođenje postupka će da proceni ko je prioritet i nadam se da ćemo pokriti bar 40, 50, 60 jedinica lokalne samouprave. Finansiraćemo i projekte koji nisu završeni,stavljeni u funkciju, a koji su započeti", objašnjava Ružić.

Dodaje da sredstva moraju biti vraćena u budžet ukoliko se ne potroše. Opštinama je na raspolaganju 320 miliona dinara, a budžetski fond za lokalnu samoupravu ove godine povećan je čak za 32 puta.

Branko Ružić istakao je i da jednošalterski sistem znači da se sve upravne stvari okupe na jednom mestu.

"Kada je servis e-beba u pitanju, više nema potrebe da se ide na šalter već se sve obavlja u porodilištu. Za jednošalterski sistem odvojili smo oko 50 miliona dinara i važno je da u to uđemo postupno. Kada raspišemo konkurs, videćemo koji gradovi će aplicirati i u kojima će taj sistem najpre biti sproveden", objašnjava Ružić.

Kaže da je popis imovine u lokalnim samoupravama ponovo odložen i da je aljkavost nasleđena iz ranijih decenija nešto što se ne može promeniti preko noći.

"Time se gubi mnogo novca i nema reda, mi svakodnevno radimo i najvažnije, kada se sprovodi reforma je da se prvo sprovede reforma mentaliteta i mislim da idemo u dobrom pravcu", zaključuje ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво