Komandant Kfora: Svi uključeni u rešavanje slučaja Ivanović

General-major Salvatore Kuoči, komandant Kfora, rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića pod istragom, da postoji puna saradnja sa Euleksom i da su svi uključeni u rešavanje slučaja.

Salvatore Kuoči je u intervjuu za RTK ocenio da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da rade mnogo u koordinaciji sa kosovskom policijom koja je zadužžena da držži situaciju pod kontrolom.

"Naravno, postoje neki izazovi u sprovođenju istrage, ali kosovska policija je u potpunosti profesionalna, veoma zainteresovana da reši slučaj i svaki problem koji bi mogao da utiče na bezbednost na severu Kosova", kaže Kuoči.

Kaže da je situacija na severu "za sada mirna i stabilna", ali da postoji bojazan da bi nešto moglo da se desi i da Kofor radi na bezbednosti u toj oblasti. 

"Sarađivaćemo i radićemo svi zajedno na tome da osiguramo da se ništa ne desi. Mi smo dobro obučeni i spremni da to radimo", kaže Kuoči.

Kuoči kaže i da nema dokaza da bi srpske snage bezbednosti mogle da uđu na sever Kosova i da to nije slučaj.

"Mi imamo blisku saradnju sa srpskom stranom, nemamo dokaze da je Srbija spremna da uđe na Kosovo, nema potrebe za tim, mi smo ovde da osiguramo bezbednost svih građana Kosova, a posebno severnog Kosova i srpske manjine, tako da nema problema", rekao je Kuoči.

Kfor povećao prisustvo na severu 

Komandant Kfora navodi da je Kfor povećao prisustvo na severu samo da bi pokazali da su voljni da držže situaciju pod kontrolom.

Kuoči je rekao da je bilo nekih slučajeva napada na imovinu Srba povratnika u Istoku i Klini, a da je policija otkrila i uhapsila nekoliko počinilaca koji su prouzrokovali probleme i da su slučajevi i dalje pod istragom. 

"To zaista nije etnički problem, iako ne isključujemo da bi to moglo da se desi. Radimo na punoj integraciji povratnika i nadamo se da će njih biti više, a pretnji manje nego ranije", naveo je Kuoči.

On je rekao i da i dalje ima nekih etnički motivisanih problema, ali da je toga manje nego ranije.

Naveo je i da se potreba za zaštitom srpskih manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu smanjila i da Kfor sada čuva samo Visoke Dečane.

Kaže i da u drugim manastirima, za koje je zadužena kosovska policija uglavnom, nema problema.

"Kosovska policija je preuzela dužžnst da zaštiti ova mesta, jer su ona deo kulturnog nasleđa ove zemlje. Oni moraju biti zaštićeni i integrisani u društvo i prihvaćeni kao nešto što je deo vaše kulture", smatra Kuoči.

Kuoči kaže i da ima redovne sastanke sa srpskim oružanim snagama, a da se sastao i sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара