Komandanti NATO-a: Odnos Srbije i Rusije nije opasnost za KiM

Saradnja između Srbije i Rusije ne predstavlja nikakvu opasnost za Kosovo, rekli su tokom posete bazi Kfora u Prištini zamenik vrhovnog komandanta savezničkih NATO snaga za Evropu general Džejms Everard i komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo.

"Odnos Srbije i Rusije je pitanje suvereniteta dve države i Srbija može sama da odluči sa kim želi bilateralnu saradnju i kakve odnose želi da ima", smatraju komandanti NATO-a Everard i Fogo.

"Srbija je zemlja koja ima istorijske veze sa Rusijom, tako da mislim da je nepotrebno da Kosovo bude zabrinuto zbog njihove saradnje. Ovo je svet gde su ljudi povezani i trenutno mislim da ne postoji nikakva pretnja", rekao je Everard.

To isto važi i kada su u pitanju odnosi sa Kinom ili Velikom Britanijom ili SAD, rekao je Fogo i dodao da je to "lepota i svrha demokratije", prenosi RTK 2 na srpskom jeziku.

"Što se tiče Srbije u odnosu na Kosovo, prisetimo se nedavnog ubistva Olivera Ivanovića i posete predsednika (Aleksandra) Vučića i njegovog razgovora sa ljudima koji je imao umirujući efekat. Mislim da je Vučić hteo da ohrabri ljude mirnim rešenjima", naveo je Fogo.

Kada je reč o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, komandant združenih NATO snaga u Napulju kaže da je to prihvatljivo jedino kroz ustavne promene.

"NATO je bio ovde pre nekoliko meseci i oni su jasno rekli da ukoliko dođe do transformacije vojske kroz ustavne promene, onda je to prihvatljivo. Ustavne promene znače da treba da postoji amandman i, ukoliko se to dogodi, NATO će napraviti procenu svog odnosa sa Kosovom", rekao je Fogo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 23. feb 2018, 08:47)
anonymous [neregistrovani]

Prpa bato

Pa ipak su reagovali.....

(četvrtak, 22. feb 2018, 21:49)
Djoka [neregistrovani]

Re: Jasno i glasno

Dzabe...nisu te čuli....
Ne čuju oni nikoga a kamoli nas ...

(četvrtak, 22. feb 2018, 18:07)
anonymous [neregistrovani]

Јасно и гласно

Генерали амерички, у Београду нико није причао о америчкој војсци, нато или шта ви радите. Не знам одкуда вам потреба да се мешате у наше унутрашње послове и наше билатералне односе. Ко сте ви да себи дајете за право да коментаришете, процењујете или одобравате наше односе са било ким у свету?