Priština, odložena sednica parlamenta o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom

Sednica kosovske skupštine na kojoj je trebalo da razmatra dopunjeni Predlog zakona za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, odložena je za sutra u 10 časova. Uprkos ustupcima iz Podgorice da sporazum o demarkaciji iz 2015. može da bude korigovan, vladajuća većina nema osiguran glas 81 poslanika, koliko je potrebno za usvajanje predloga zakona.

Posle višesatnog iščekivanja, sednica kosovskog parlamenta odložena je za sutra u deset časova, javlja izveštač RTS-a.

Prethodno su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji razgovarali sa poslanicima.

Portal Lajmi je objavio fotografije na kojima se vidi kako poslanici opozicionog Samoopredeljenja napuštaju zgradu parlamenta.

Očekuje se da dopunjeni predlog zakona o demarkaciji podrži većina poslanika vladajućih albanskih stranaka, zatim poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova i poslanici manjinskih nesrpskih stranaka.

Međutim, to nije dovoljno da demarkacija prođe, jer u toj kombinaciji, nema potrebne dve trećine od postojećih 120 glasova. Poslanici pokreta Samoopredeljenje, njih trideset dvoje, najavili su da neće podržati novi predlog zakona.

Oni kažu da će glasanje o demarkaciji, ako do njega uopšte dođe, značiti ili gubitak ili odbranu kosovske teritorije, jer prema ranije potpisanom sporazumu o demarkaciji, Kosovo naspram Crne Gore gubi oko 8.000 hektara teritorije.

Nedostaju i glasovi Srpske liste, a njihovi predstavnici su ranije rekli da nisu zainteresovani za to pitanje i da prvo zahtevaju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu, a najpre dogovor o formiranju ZSO.

U međuvremenu, Srpska lista je u saopštenju ponovila da neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom, uprkos, kao je ocenjeno, lažnim i tendencioznim tvrdnjama plasiranim u svim medijima na albanskom jeziku, koje je preneo i deo medija na srpskom.

"Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaćih i inostranih centara moći", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Iz nje, upozoravaju Srbe na Kosovu i Metohiji da će, pored ovoga, u budućnosti verovatno biti još sličnih pokušaja da se dezinformacijama među Srbima izazove nespokoj i nesigurnost.

"Ali važno je da stojimo ujedinjeni i snažni naspram onih koji žele da nas razjedine i oslabe", podvukli su u Srpskoj listi.

Glasovi poslanika Srpske liste su neophodni kako bi se postigla dvotrećinska većina, potrebna za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Među srpskim poslanicima jedino je Slobodan Petrović najavio da će glasati za ratifikaciju sporazuma. On, međutim, nije poslanik Srpske liste.

Na demarkaciju se dugo čeka, ona je jedan od dva preostala uslova za viznu liberalizaciju prema zemljama EU. Priština kaska u evropskim integracijama i postalo je "crna rupa regiona" jer pored demarkacije ima još jedan uslov koji treba ispuniti, a to je vidljiva i opipljiva borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zbog uslova koje je EU postavila Prištini, najviše ispaštaju građani, a ne političke vođe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво