"Dosledna politika Srbije – put ka EU ali bez sankcija Rusiji"

Jučerašnji nastupi ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića su potvrda doslednosti politike Srbije, rekao je za RTS generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija vodi politiku koja svakome, bez obzira na to gde odlazi naš zvaničnik, u Vašington, Brisel, Moskvu ili Peking, ima mogućnost da kaže da je naše opredeljenje da Srbija ide ka EU ali da neće uvoditi sankcije Rusiji niti će glasati protiv Rusije.

Selaković je naveo da nije lako održati takvu spoljnu politiku, ali da Srbija, zahvaljujući rukovodstvu i naročito predsedniku Vučiću, uspeva da održi tu poziciju.

Podsetio je da su mnogi rekli da Srbija neće moći dugo u tome da istraje, ali da je sada njena pozicija učvršćena i da je to nešto po čemu je prepoznatljiva u regionu, Evropi i svetu.

Generalni sekretar predsednika je rekao da je isto tako principijelna pozicija Srbije da hoće kompromis sa Albancima, ali da neće da bude ponižena.

Istakao je da je Srbija izuzetno zahvalna na ruskoj podršci kada je reč o KiM i stavu koji je osvedočen u dve decenije događaja za nama. Kako kaže, ta pozicija je čvrsta, iskrena i nije se menjala.

Međutim, Selaković kaže da Rusija koristi priliku da ukaže Srbiji da će imati podršku za ono što ona želi, ali da treba da zna da ne treba od Rusa da očekujemo da budu "veći Srbi od nas samih".

Korak ka završetku Hrama Svetog Save 

Kada je reč o mozaiku u Hramu Svetog Save, Selaković je rekao da je to prvi u nizu završnih koraka ka potpunom završetku radova na Hramu uz značajnu pomoć predsednika Rusije, "Gaspromnjefta" i velike grupe od više od 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije.

"Danas će svi videti pod posebnim osvetljenjem kako to izgleda veličanstveno", naveo je Selaković.

Dodaje da je velika ruska pomoć bila motiv Srbiji da za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića da do sada najveću pomoć, ali ne i konačnu, za završetak radova.

Podsetio je da je Vlada, na inicijativu predsednika Vučića, obezbedila milijardu i dvesta miliona dinara i rekao da će prva faza završnih radova biti gotova do jeseni 2019. godine, kada je očekuje da će, pored mozaika, biti završen i ikonostas, mermerni patos i čitavo uređenje Hrama kako bi u njemu mogla da se služi liturgija.

Selaković ističe da je Hram Svetog Save mesto okupljanja ne samo Srba, već i najvećeg broja stranaca. Kako kaže, Hram bi trebalo da bude pokriven sa 15.000 kvadratnih metara mozaika.

Duboki koreni i veze zajedništva 

Generalni sekretar predsednika je naveo da se obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbija i Rusije, ali kaže da se može reći da je to 180 godina od obnavljanja odnosa jer nas vezuju duboki koreni i veze zajedništva.

Naveo je da je u Letopisu cara Ivana Groznog 27 stranica posvećeno slikama i životu Svetog Save.

Na pitanje da li će predsednik Rusije Vladimir Putin doći u Srbiju ove godine, Selaković je rekao da Putinu slede izbori i da se nada da će doći, ako ne do kraja ove godine, onda u godini jubileja kada se obeležava osam vekova autokefalnosti srpske crkve. 

broj komentara 22 pošalji komentar
(četvrtak, 22. feb 2018, 13:37)
ANDJELA [neregistrovani]

Dosledna politika Srbije put ka EU bez sankcija Rusiji

Mnogi nam govore da necemo moci jos dugo da odrzimo tu poziciju. To su nam govorili pre cetiri godine, a danas ne samo da smo uspeli da je odrzimo nego smo je i ucvrstili i Srbija se po tome prepoznaje u regionu i u svetu.

(četvrtak, 22. feb 2018, 13:27)
Maki [neregistrovani]

kom

A zasto bi uvodili sankcije? I na istok i na zapad. Samo napred!

(četvrtak, 22. feb 2018, 12:49)
anonymous [neregistrovani]

č

Srbija nece uvoditi sankcije Rusima jer postuje svoje dugogodisnje prijateljstvo sa njima.

(četvrtak, 22. feb 2018, 12:25)
aca [neregistrovani]

"Доследна политика Србије – пут ка ЕУ али без санкција Русији"

Kao što druge države nisu bile ucenjivane pre ulaska u EU,tako isto i Srbija ne želi nikakve ucene prema sebi dok ide u pravcu EU.

(četvrtak, 22. feb 2018, 11:59)
anonymous [neregistrovani]

Peki

Srbija ne uvodi sankcije svojim prijateljima.

(četvrtak, 22. feb 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

bratstvo

Dosledna, ali i jedina ispravna politika. Mi i Rusi smo prijatelji

(četvrtak, 22. feb 2018, 10:59)
Mare [neregistrovani]

Sankcije

Mi drzimo svoju rec i necemo uvoditi nikakve sankcije Rusima.

(četvrtak, 22. feb 2018, 10:54)
Lola [neregistrovani]

"Доследна политика Србије – пут ка ЕУ али без санкција Русији"

Srbija tezi ka svom cilju,ka EU,ali bez sankcija Rusiji!

(četvrtak, 22. feb 2018, 10:41)
Maja [neregistrovani]

Ispravno

Dosledna, ali i jedina ispravna politika. Mi i Rusi smo prijatelji, a prijateljima se sankcije ne uvode.

(četvrtak, 22. feb 2018, 10:22)
Ana [neregistrovani]

Rusija

Sankcije Rusiji ne treba da uvedemo jer to prvenstveno nije u nasem interesu