Vučić sa Lavrovom: Srbija i Rusija nikada nisu išle jedna protiv druge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije odnose karakteriše to što nijednom nismo išli jedni protiv drugih, što je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu. Vučić je predao Sergeju Lavrovu pismo za predsednika Putina. Mi smo u Srbiji kod kuće, poručio ruski šef diplomatije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovom u Vili "Mir", predsednik Aleksandar Vučić rekao je da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli "sito i rešeto", izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Preneo je da mu je Lavrov uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.  

"Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u znak zahvalnosti za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i u nadi da ih još više unapređujemo", kazao je Vučić.

Rekao je da je napisao još jedno pismo u ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske, i zamolio Lavrova da ga preda.

"Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka: 'Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili'", istakao je Vučić.

Vučić: Razmena Srbije i Rusije viša od 2,6 milijardi dolara

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio 2,6 milijardi dolara.

Kako je rekao, Srbija je izvoz povećala za 25,2 odsto i istovremeno se zahvalio što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu.

Dodao je i da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti. Posebno je ukazao na saradnju u energetskom sektoru i istakao značaj NIS-a, te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste.

Kako je rekao, očekuje da kupujemo ruski gas i u budućnosti i da ćemo ga i dobijati kroz "Turski tok", preko Bugarske...

"Svi dogovori će biti ispunjeni" 

Dodao je da će svi dogovori koje Srbija i Rusija postižu biti i ispunjeni i da je uveren da će svetske i evropske okolnosti dozvoliti i da se svi ti dogovori ispune.

Ukazao je i na kulturne, duhovne i druge veze Srbije i Rusije i zahvalio na pomoći koja je dobijena za mozaik u Hramu Svetog Save, koji će sutra zajedno sa Lavrovom obići, ali rekao i da je i Srbija odvojila deset miliona evra za te namene.

Vučić je dodao da će Hram na Vračaru biti ne samo mesto vere i duhovnosti već i turističko mesto od značaja za ekonomiju. Dodao je i da vojnotehnička saradnja uvek ide u dobrom smeru, da su zadovoljni i da će je nastaviti.

Kako je rekao, Srbija ima daleko bolju finansijsku situaciju nego što je imala, ubrzano će modernizovati vojsku i "uvek ćemo biti u stanju da sačuvamo svoju zemlju i teritoriju i sebe zaštitimo".

Vučić je rekao i da je Lavrovu naglasio da je Srbija vojno neutralna i da će ostati vojno neutralna.

"Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suvereniteta", rekao je Vučić i poželeo dobre izbore u Rusiji 18. marta i naglasio da je uveren da će se nastaviti dobra saradnja sa rukovodstvom Ruske Federacije.

"Srbija nastavlja da gradi najbolje odnose sa Rusijom"

Predsednik je govorio i o evrointegracijama. "Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je Vučić.

"Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati

"A da li će se te odluke u svakom trenutku svima dopasti? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bismo radili stvari koje su u najboljem interesu naše države i našeg naroda", rekao je Vučić.

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića rekao da bi voleo da se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više rečnik zajedništva.

Lavrov: Rusija ne nameće ništa i ne uslovljava Srbiju

Posle Vučića, novinarima se obratio i ruski šef diplomaije. Lavrov je istakao da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

"Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze", poručio je Lavrov.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za kolektivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora o kojima su se predsednici Vučić i Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmena stalno raste i premašuje dve milijarde dolara.

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre uspostavljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze.

Lavrov: Ne strahujemo od ukrajinskog scenarija u Srbiji

Lavrov je poručio da bilateralni odnosi Srbije i Rusije imaju odličnu perspektivu, da se Rusija protivi stavljanju zemalja regiona Balkana pred izbor – ili Zapad ili Rusija, naglašavajući da svaka zemlja sama bira svoje partnere u skladu sa svojim interesima.

Takođe je poručio da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji. "Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast – predsednika Vučića i njegov tim", rekao je Lavrov. Naglašava da su odnosi Srbije i Rusije zasnovani na međunarodnom pravu i balansu interesa.

"Ništa ne namećemo jedni drugima, niti tražimo jedni od drugih da neka strana sa nekim ne komunicira. Polazimo od toga da obe strane imaju punu slobodu izbora i razvoja odnosa sa svima u skladu sa sopstvenim interesima", rekao je Lavrov.

Kada je reč o Kosovu podsetio je da je Rezolucija UN 1244 jedina legitimna osnova za delovanje. Naveo je da su napori EU da posreduje između Beograda i Prištine pozdravljeni i kroz UN i da se od EU očekuje da tu svoju obavezu odgovorno sprovodi.

Lavrov, međutim, smatra da dijalog koji je uspostavljen između Beograda i Prištine ne obezbeđuje sprovođenje odluka.

U tom kontekstu on je podsetio da je prošlo već nekoliko godina od dogovora o ZSO, ali da od toga ni danas nema ništa, takođe je naglasio da još nije formiran Specijalni sud, i posebno ukazao na opasnost od pokušaja Prištine da se KPS transformiše u vojsku.

"Nadam se da u EU i NATO-u ne shvataju opasnost od popuštanja kolegama iz Prištine", upozorio je šef ruske diplomatije.

Rusija ceni napore Vučića u vezi sa napetom situacijom posle ubistva Olivera Ivanovića i smatra da je neophodno da se kroz nepristrasnu istragu utvrde odgovorni, privedu pravdi, a takođe podržava napore Beograda da se uključi u istragu.

Na pitanje da li možda strahuje od toga da će Srbija kroz harmonizaciju politike sa EU morati da se prikloni sankcijama koje su uvedene Rusiji, Lavrov kaže da pozdravlja sve što je Vučić na tu temu rekao.

Kako kaže, Rusija zna da EU u pregovaračkim poglavljima sa Srbijom ima niz uslova, uključujući one koji se tiču spoljne politike i sankcija protiv Rusije, ali i uslov o priznanju Kosova.

Kada je reč o prvom uslovu, podseća i da su po "lažno shvaćenom principu solidarnosti" uvedene sancije Rusiji, s mogućnošću da budu ukinute tek kada se ispune Minski sporazumi.

Lavrov je istakao i da se iza Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu ne kriju nikakve skrivene namere.

Lavrov je doputovao posle podne u Beograd, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga srpski kolega Ivica Dačić i ambasador RF u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Vučić i Lavrov će sutra prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво