"Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilizaciju regiona"

Francuski ministar evropskih i spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je, na sastanku sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u utorak u Parizu, da je dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU ključan za obezbeđivanje trajne stabilizacije celog regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Taj dijalog, istakao je Le Drijan, mora dovesti do pune normalizacije između dve strane "zasnovane na obuhvatnom sporazumu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog Ministarstva.

Nakon što je Evropska komisija 6. februara objavila svoju strategiju za Zapadni Balkan, šef francuske diplomatije je na sastanku s Dačićem, potvrdio posvećenost Francuske pristupanju zemalja Zapadnog Balkana reformisanoj Evropskoj uniji, čim te zemlje ispune nužne uslove, stoji u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o samitu EU i Balkana koji treba da bude održan u Sofiji 17. maja, pri čemu je Le Drijan izrazio nadu da će na tom skupu biti promovisana "pozitivna agenda" za Zapadni Balkan, na osnovu konkretnih mera podrške EU za reformske napore koji se očekuju od zemalja u regionu, a u okviru njihovog približavanja Uniji, navodi se u saopštenju.

Tokom jučerašnjeg sastanka, dodaje se, dva ministra su izrazila želju da ojačaju saradnju i prijateljske odnose između Pariza i Beograda.

Francusko Ministarstvo je, takođe, najavilo da će ministar Le Drijan uskoro posetiti Beograd u kontekstu komemoracija povodom završetka Prvog svetskog rata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи