Odalović: Jedno od najtežih pitanja sudbina nestalih

Predsednik Komisije vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović navodi da je jedno od najtežih pitanja i najtežih posledica sukoba na prostorima bivše Jugoslavije je nerasvetljena sudbina više od 10.000 nestalih u regionu.

Veljko Odalović je naglasio da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa hrvatskim udruženjima nestalih lica pokazana spremnost državnog vrha da se "intenziviraju provere u svim arhivima gde se može doći do podataka o nestalima".

"Pokušaćemo da damo odgovore na neka pitanja koja su izvesno otvorena. Intenziviraćemo traženje i, kako je predsednik rekao, to će biti dnevni zadatak da damo što više odgovora u što skorije vreme", rekao je Odalović za RTS.

Podsetio je da je u petak zakazan radni sastanak u Zagrebu srpske i hrvatske komisije gde će biti dogovoren plan aktivnosti, kako bi na proleće počeo rad na terenu, da se pretraže lokacije na koje se ukaže.

Odalović se nada da će predstavnici srpskih žrtava imati sličan prijem kod hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kao što su imali predstavnici hrvatskih žrtava kod predsednika Srbije.

Naglasio je da je tokom posete predsednika Srbije Zagrebu istaknuta sopremnost obe države da se pitanje nestalih kao najteže stavi u prvi plan, te da očekuje da će problem biti prevaziđen.

"Ovaj problem je preduslov normalizacije i stabilizacije ukupnog stanja u regionu da što više ovih slučajeva nestalih razrešimo", naglasio je Odalović.

Podseća da se predsednik Srbije juče sastao i sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji i da veliki deo njihovih zahteva koji se tiču obrazovnih, kulturnih i infrastrukturnih problema mogu biti brzo rešeni.

broj komentara 0 pošalji komentar