Uoči posete Sergeja Lavrova Beogradu

U Srbiju u sredu dolazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Posetom obeležava 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije. Tom prilikom razgovaraće o političkim i ekonomskim temama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, na jučerašnjem otvaranju izložbe posvećene 180. godišnjici diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, rekao je da "promene koje su se desile u Evropi i svetu u protekle dve decenije ne mogu da se ne odraze na naše zemlje".

Ali ono što se nikada ne menja jeste spremnost da pomognemo jedno drugom, naše iskreno osećanje međusobnog saosećanja i poštovanja, poručio je šef ruske diplomatije.

"Gospodin Lavrov je juče ponovio da će Rusija uvek biti uz Srbiju po pitanju Kosova i da će poštovati svako rešenje Srbije koje Srbija sama donese", kaže ministar za tehnološki razvoj Nenad Popović.

Tradicionalna ceremonija polaganja venaca na Groblje oslobodilaca Beograda i Rusko groblje i obilazak radova na mozaiku u glavnoj kupoli Hrama Svetog Save, koji su finansirale ruske firme, simbolično će ukazati na istorijske i duhovne veze naroda.

Sastanci sa predsednikom Srbije, premijerkom i srpskim šefom diplomatije ticaće se Kosova i Metohije, bilateralnih pitanja i geopolitičkih prilika na Balkanu.

U više navrata, pa i uoči posete, Lavrov je upozorio da se na Balkanu pribojava ukrajinskog scenarija ukoliko rešenja za regionalne probleme budu nametana silom.

Ekonomiji, kao najsnažnijem temelju međudržavnih odnosa, biće posvećena posebna pažnja.

Na mešovitom komitetu dveju vlada u Sočiju određeni su najvažniji pravci saradnje.

"Ove godine se očekuje rast našeg izvoza do 20 odsto, što su odlični pokazatelji, ali još jednom napominjem da je važno da mali i srednji biznis što više učestvuju u tom procesu", rekao je Popović.

U nastavku posete šefa diplomatije, ruski privrednici organizuju niz aktivnosti u našoj zemlji. Sredinom marta biće održana izložba Ekspo Rusija–Srbija. Očekuje se i poseta ministra za severni Kavkaz jer je upravo to region određen za ubrzan razvoj i investicije u kojem bi mogle da se nađu naše građevinske i poljoprivredne firme.

Ukoliko se izuzmu energetika i velike firme, mala i srednja preduzeća čine trećinu razmene dve zemlje, kaže ruski trgovinski predstavnik u Srbiji i najavljuje podstreke, pogotovo za one u digitalnoj sferi.

"To je budućnost svih nas. Mi znamo da u Srbiji postoji veliki potencijal. Srbija je dala svetu Mihajla Pupina i Nikolu Teslu. Znam i da sada trenutno mnogi srpski mladi ljudi rade u inostranstvu, u Americi, u tim silicijumskim dolinama, zajedno sa svojim ruskim kolegama. Zašto da ne spojimo taj potencijal koji oni imaju", ističe Andrej Hripunov, trgovinski predstavnik Rusije u Srbiji.

Očekuje se da se u Srbiji uskoro pojavi ruski gigant "Jandeks", poznat i kao ruski "Gugl". Između tehnoparka Skolkovo u Moskvi i srpskog na Zvezdari već je potpisan sporazum o saradnji.

Ruski regioni pripremaju i veliko predstavljanje svojih turističkih potencijala na 40. sajmu turizma, koji počinje prekosutra na Beogradskom sajmu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво