Dačić: Siguran sam da ćemo imati razumevanja našeg starog saveznika – Francuske

Naš interes je da jačamo strateško partnerstvo sa Francuskom, koja želi da bude lider, kada je reč o pomoći Srbiji na našem evropskom putu, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u Parizu razgovarao sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Francuske Žan Ivom le Drijanom.

Imao sam veoma dobar sastanak sa ministrom evropskih i spoljnih poslova Francuske, imajući u vidu da sa Francuskom imamo potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu, rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Zajednički smo istakli da je ova godina veoma značajna za podsećanje na staro savezništvo između Francuske i Srbije, a to je 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, istakao je Dačić.

Sa velikom pažnjom očekujemo uzvratnu poseta mog kolege, koja će biti 12. i 13. aprila, a to će biti uvodna poseta za posetu predsednika Makrona koja treba da usledi do kraja godine, dodao je Dačić.

Srbija je svesna svih svojih obaveza koje ima na putu ka EU, potrebe da nastavimo sa reformama, da se na miran način i dijalogom reše sva otvorena pitanja na Balkanu, tu pre svega mislim na pitanje Kosova i Metohije.

Siguran sam da ćemo imati dovoljno razumevanja našeg starog saveznika Francuske za želju Srbije da se dođe do rešenja koje će uvažavati interese svih strana na Kosovu i Metohiji i koje će biti osnova za dugotrajan mir i stabilnost u regionu, istakao je nakon sastanka Dačić.

Tokom boravka u Parizu, on je položio venac na grob Neznanog vojnika ispod Trijumfalne kapije u Parizu i upisao se u "Zlatnu knjigu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Neznanom junaku, koji je život dao za slobodu naroda Evrope i za budućnost naše dece, Republika Srbija odaje počast i izražava veliku zahvalnost. Republika Srbija i njen narod, i nakon sto godina od okončanja stradanja u Velikom ratu, ne zaboravljaju žrtvu hrabrih vojnika koji su dali svoje živote za Srbiju i Francusku. Neka im je večna slava!", upisao je šef srpske diplomatije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 21. feb 2018, 01:46)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"Uputstvo"

Po tvom je francuski sud priznao KiM kao drzavu a ne francuski politicari

(sreda, 21. feb 2018, 00:21)
Петрија [neregistrovani]

!!?

Француска се баш недавно показала какав нам је пријатељ и савезник на случају изручења Харадинаја. Уједно, да поменемо баш на примеру суда у Колмару, како на Западу изгледа "независност" судства, о којем се данас толико мантра у Србији.

(utorak, 20. feb 2018, 21:25)
Лапово [neregistrovani]

Стратешки партнер

Француска нам може бити стратешки партнер и пријатељ САМО онда када повуче признање лажне државе Косово, када се извине за агресију на Србију и када плати ратну одштету и помогне лечењу многиx који су оболели од рака у Србији као последица агресије и бомбардовања.
Xвала.

(utorak, 20. feb 2018, 20:54)
Vesna [neregistrovani]

Uputstvo

Dobro vam je uputstvo za pisanje komentara ali ga ne poštujete.Nacionalna televizija treba da edukuje gledaoce. Znači Sud je nezavisan i ne odlučuje izvršna vlast o nečijem isporučivanju nego sudija.Odlično je da nam dolazi Le Drijan i Makron posle njega, Nadajmo se da će poseta biti dobro pripremljena, Dačić dobro govori, očigledan je francuski uticaj i nadam se da neće pevati šansone kad gosti dođu.

(utorak, 20. feb 2018, 20:37)
anonymous [neregistrovani]

Samo pitam

Kome saveznici? Za trenutne nase probleme bicemo neprekidno izlozeni samo ucenama i pritiscima,a vi politicari se samo zanosite.

(utorak, 20. feb 2018, 20:26)
anonymous [neregistrovani]

ccccc

Ma nemogu verovati da smo toliko naivni, oni koji su nas bombardovali, koji su nam oteli Kosovo, da ce nam pomoci u resavanj Kosova.Nama su Francuzi bili prijatelji u Velikom ratu, kada su Srbi ginuli namesto njih.

(utorak, 20. feb 2018, 18:17)
UUr [neregistrovani]

Sto pre

Sto pre Srbija udje u NATO, to bolje!

(utorak, 20. feb 2018, 18:10)
anonymous [neregistrovani]

Ej

Mi vecito zivimo u nekoj istoriji.Da smo znali istoriju ne bi dozvolili da nam se 3 drzave rasture I da nam pride uzmu deo teritorije.Francuzi su se pokazali kod priznavanja Kosova I neisporucivanjem Haradinaja.

(utorak, 20. feb 2018, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

?!

Od kad saveznici bombarduju jedni druge?

(utorak, 20. feb 2018, 16:51)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Saveznici !!

Jeste bili su nam saveznici ,,,,odavno do Solunska Fronta,, a ne posle.....Pero