Vučić sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih. Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov kaže da je Vučić pružio uveravanja da će Hrvati u Srbiji biti integrisani u svaki segment društva i da se nikako ne smeju osećati ugroženo. Porodice žele apsolutnu saradnju institucija Srbije u vezi sa nestalima, kažu iz Udruženja nestalih.

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića i delegacije Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji protekao je u konstruktivnoj atmosferi, saopštio je Kabinet predsednika.

Kako se navodi, razgovaralo se o konkretnim merama za poboljšanje života pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kao i o intenziviranju saradnje.

Dogovorena je podrška Republike i AP Vojvodine, kao i gradova Novi Sad i Subotica, u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji, između ostalog, obuhvataju kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, Dom kulture u Tavankutu kao i otvaranje odeljenja u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici.

Novinarima se posle sastanka obratio Tomislav Žigmanov istakavši da je Vučić na svaku inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini odgovorio pozitivno.

Upitan šta je konkretno tražio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Žigmanov je naveo da je pokrenuto nekoliko ključnih inicijativa za probleme sa kojima se suočavaju. 

U pitanju je komunalna infrastruktura, kao što je rešenje mosta kraj Sombora, zatim dolazak u posed namene kuće bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, pre svega kada je u pitanju pokrajinska administracija.

Što se tiče rokova koji su određeni, Žigmanov je rekao da oni zavise od inicijative o kojoj je bilo reči, od nekoliko meseci do procesa koji će trajati duže.

Veruje da će jedan deo ovih problema biti rešen pre svega zato što je, kaže, Vučićeva osnovna poruka bila: "Sve što tražite nije preko onoga što je standard i sve će biti rešeno."

Žigmanov je preneo da će najpre biti rešavan problem dolaska u posed Hrvatskog nacionalnog vijeća kuće bana Jelačića.

Sastanak je, kaže, bio veoma plodonosan, Vučić je odredio nosioce svih aktivnosti i rokove, i "poslao nekoliko više nego prihvatljivih poruka".

Vučić je, prema Žigmanovu, poručio da se "Hrvati nikako ne smeju osećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva".

Sledeći sastanak za manje od mesec dana 

"Objasnio je i da problemi koji su ranije postojali nisu bili plod namere neke politike, već odsustva komunikacije", preneo je Žigmanov.

To će se nadoknaditi redovnim susretima, nakon čega će se pratiti ono što je dogovoreno i ići ka novim projektima, dodao je Žigmanov i napomenuo da se sa srpskim predsednikom dogovorio o sledećem sastanku za manje od mesec dana.

Upitan zašto do sada nije bilo komunikacije sa predstavnicima srpske vlasti, Žigmanov je rekao da je u pitanju splet različitih okolnosti.

"Većinom ukupnih okolnosti smo postali nevidljivi u tom prostoru, ali sada se to radikalno izmenilo. Mi ćemo konstruktivo i odgovorno postupati i gledati da budemo pozitivni činitelj ne samo kada su u pitanju ovi procesi, već ukupni hrvatsko-srpski odnosi jer želimo da budemo pouzdan partner", naglasio je Žigmanov.

On je dodao da postoji poziv da se vidi kako se mogu uključiti predstavnici hrvatske zajednice u proces donošenja odluka i da se razmotri koji su to segmenti vlasti gde bi predstavnici hrvatske zajednice trebalo da budu uključeni, sa kojim pozicijama i na koji način.

Sastanku su prisustvovali predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i članovi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Darko Sarić Lukendić i Darko Baštovanović.

Današnji sastanci se realizuju nedelju dana nakon što je predsednik Vučić bio u poseti Hrvatskoj na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво