"Potreban novi nacrt sporazuma o ZSO"

Šef prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Avni Arifi, potvrdio je pred nastavak razgovora sledeće nedelje u Briselu da će biti reči i o Zajednici srpskih opština, potencirajući da je za uspostavljanje te organizacije potrebno revidirati postojeći sporazum.

"Udruženje (Zajednicu) treba uspostaviti na osnovu odluke Ustavnog suda, sa izradom novog nacrta sporazuma", rekao je Arifi listu Zeri.

Nastavak dijaloga na tehničkom nivou očekuje se 26. februara, pošto je prekinut 16. januara, nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Beograd i srpski predstavnici na Kosovu i Metohiji ne pristaju na izradu statuta Zajednice srpskih opština po odluci kosovskog Ustavnog suda, koji ne daje pravo posebnosti toj organizaciji, tvrdeći da se odluka Ustavnog suda kosi sa postignutim sporazumom 2015. godine. 

Arifi je naveo da će u Briselu biti reči i o drugim sporazumima koji se ne sprovode, uključujući sporazum o slobodnom kretanju i energetici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će se u okviru nastavka tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine razgovarati i o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića i dodao da Beograd očekuje odgovore.

Marko Đurić je novinarima rekao da će Beograd imati mnogo pitanja za svoje sagovornike i da će zbog toga u Brisel poći i kompetentni stručnjaci iz policije.

Pored toga, srpska delegacija će ponuditi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i o problemima Srba na KiM među kojima su oni koji se tiču ličnih isprava, prelaska administrativne linije...

"Za nas od Zajednice srpskih opština nema važnijeg pitanja. To je nešto što nam duguju 1.766 dana i to je tema svih tema", rekao je Đurić.

Đurić ističe da će srpska strana iskoristiti sastanke na najproduktivniji način, te da to, kako kaže, zaista bude dijalog i saradnja, a ne "nešto što će nekome poslužiti da se slika".

Tehnički dijalog između Beograda i Prištine počeće od 26. februara, a trajaće do 28. februara u Briselu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво