Tači od Džonsona traži podršku za dijalog, demarkaciju i vojsku

Američki senator Ron Džonson razgovrao je u Prištini i sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, koji je od njega zatražio podršku SAD u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, demarkaciji sa Crnom Gorom i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage.

"Zahvalni smo za stalnu podršku SAD-a, koja je bila odlučujuća za slobodu i nezavisnost Kosova. Trampove poruke i čestitke ohrabruju i radićemo još više na ostvarivanju naših ciljeva", rekao je Tači, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako se navodi, Tači je Džonsona informisao o "uspostavljenom konsenzusu o ratifikaciji sporazuma o obeležavanju granične linije sa Crnom Gorom, procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, kao i o neophodnosti transformacije KSB-a u vojsku Kosova".

Tači je, kako se navodi, zatražio podršku SAD za sve ove procese kako bi oni bili uspešno okončani, te istakao da su "SAD najvažniji partner Kosova i najveći prijatelj kosovskog naroda".

Senator Džonson, koji je u Prištinu doputovao iz Beograda, obećao je "punu podršku" SAD u svim navedenim oblastima, stoji u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Džonson se susreo i sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, a sastanku su porisustvovali i potpredsednik kosovske vlade Dalibor Jevtić i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

Haradinajev kabinet je saopštio da su teme razgovora bile aktuelna politička zbivanja i podrška Sjedinjenih Država Prisstini u "procesu izgradnje države i dalje produbljivanje saradnje između dve zemlje, posebno u oblasti ekonomskog razvoja i vladavine prava".

Haradinaj je, kako se navodi, rekao da je Priština posvećena svom evroatlantskom putu kroz produbljivanje unutrašnjih reformi, posebno u oblasti vladavine prava i prava i jačanja demokratskih institucija.

Haradinaj je, kako se navodi, rekao da proces dijaloga sa Beogradom "treba da bude oročen i okončan uzajamnim priznavanjem".

Američki senator, koji je u Prištinu doputovao iz Beograda, rekao je, navodi se, da će SAD i ubuduće biti "snažna podrška ekonomskog, demokratskog razvoja i konsolidacije izgradnje kosovske države".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво