"Došlo do intelektualne mobilizacije po pitanju rešavanja problema KiM"

Novi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga pokazuje da je u Srbiji došlo do intelektualne mobilizacije po pitanju rešavanja problema KiM, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Razgovarajući jačamo naš naš kapacitet da se bavimo rešavanjem pitanja Kosova i Metohije", rekao je Marko Đurić novinarima u pauzi okruglog stola u organizaciji Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i Radne grupe za pružanje podrške unutaršnjem dijalogu.

Mišljenja stručnjaka koji su danas izneli svoje stavove biće uzeta u obzir, kao i mišljenja svih ostalih učesnika prethodnih okruglih stolova, dodao je Đurić.

"Naglasio bih da će pri svakom rešavanju pitanja KiM biti uzet u obzir i stav građana Srbije. Institucije će, kada bude procenjeno da je to u najboljem interesu Srbije izneti svoje predloge, rešenja, a konačni sud će dati narod Srbije na demokratski predviđen način", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Pojasnio je da konačni sud o modelima rešavanja pitanja KiM neće dati nijedna od velikih sila i oni politički krugovi koji misle da imaju "sve karte u svojim rukama".

Đurić je napomenuo da je unutrašnji dijalog do sada u 16 rundi pokrio različite segmente društvenog života, od medicinara, prosvetnih radnika, naučnih institucija, preko sportskih organizacija, do onih koji su u prethodnom periodu vodili spoljašnju i bezbednosnu politiku.

"U narednom periodu možemo da očekujemo mlade, studente, omladinske organizacije, sunarodnike sa KiM, civilne organizacije...", naveo je Đurić.

Jovanović: Bez Srbije nema rešenja

Danas su se na okruglom stolu mogli čuti različiti stavovi, ali i to da se prethodna vlast nije koristila pojedina dokumenta koja su joj bila na raspolaganju.

Bivši ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović kaže da do sada nije pominjan dokument koji je generalni sekretar UN poslao novoj vlasti posle 5. oktobra.

U njemu se kaže da Srbija prijem u UN treba da bazira na avnojevskim granicama, rekao je Jovanović i naglasio da je reč o dokumentu koji je stigao posle 1999. godine, dakle posle bombardovanja.

Ukazao je da su Albanci još devedesetih godina tretirali pitanje Kosova kao teritorijalno pitanje, te da to treba i Srbija da radi budući i da, kako kaže, to proizlazi iz preambule Ustava.

"Briselski pregovori su rezultat rada ili nerada prethodne vlade. Istorija će dati svoju reč. Ti pregovori su usmereni na naše suočavanje sa realnošću, a pregovori kao takvi ne mogu da dovedu do pravičnog cilja", ocenio je Jovanović.

Kako kaže, cilj sponzora Albanaca je da se Srbija "mic po mic" dovede do toga da prihvati novu realnost, a dodao je i da se mišljenja razlikuju po pitanju za koga vreme radi.

Primetio je da su posle deset godina od samoproglašenja Kosova izostali rezultati da Kosovo postane svetski priznata država, te da je secesija sve manje popularna.

"Sada (Albanci) pre mogu da očekuju proces osipanja priznanja nego progresivni proces povećavanja priznanja", rekao je Jovanović i ukazao da je ta teritorija i dalje "crna tačka" u Evropi.

Zaključio je da bez Srbije nema rešenja, a da se Srbiji, koja ne sme da popusti pritiscima, za to mora ponuditi odgovarajuća kompenzacija.

Savić: Beograd i Priština imali niz pregovora u raznim formatima

Profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost i bivši direktor BIA Andreja Savić smatra da bi svako odricanje Srbije od Kosova i Metohije dalo nosiocima NATO agresije pravnu i moralnu satisfakciju i opravdanost napada 1999. godine.

Podsetio je da su Beograd i Priština imali niz pregovora u raznim formatima.

"Svaki novi predlog je za Srbiju predstavljao lošije rešenje u odnosu na prethodne, od Rambujea, preko Ahtisarija do proglašenja nezavisnosti... Javnost nije spremna na konačno rešenje, ali se moraju uzeti u obzir svi elementi koji su važni za rešavanje", rekao je Savić.

Naglasio je da je prethodna vlast imala katastrofalne poteze, navodeći da je pristala da se rešavanje KiM premesti iz UN u EU.

Komentarišući ideje o realnoj uniji nezavisnih država, podeli Kosova, normalizaciji bez priznanja, oslanjanja na različite modele od dve Nemačke, do severne Irske, Kipra i drugih, Savić kaže da za mnoge od njih ima argumenata i "za" i "protiv".

Kada je reč o "statusu kvo", argumenti "za" su izmenjena geopolitička situacija u svetu, aktuelna pozicija Srbije, a "protiv" – da Srbija nema ingerencije od 1999. godine.

"Kosovo je sve prisutnije na međunarodnoj sceni, sa zvezdicom ili bez. Jedino im nedostaje stolica u UN. Prioritet vlasti u Prištini je skoncetrisan na priznavanju nezavisnosti i to moramo imati na umu", rekao je Savić.

Mogućnost primene modela dve Nemačke je prisutna i može da se razmišlja u tom pravcu, kaže Savić, ali ukazuje i da su nesporne razilke u smislu da se u toj zemlji radilo o istom narodu, sa istom religijom i kulturom.

Dodaje da postoji i ideja o iniciranju međunarodne konferencije u koju bi se uključile stalne članice SB UN.

Dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbedost Nenad Đorđević je rekao da bi mirovna konferencija trebalo što pre da se organizuje, dok je nekadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga govorio o tome da u svim nastupima treba potencirati da Srbija nije izazvala sukobe, već albanski ekstremisti uz stranu podršku.

"Pošto je pravno obavezujući akt beli papir, to je prilika da naša diplomatije utiče na sadržaj i karakter", rekao je Krga.

Prema njegovim rečima, vojska bi trebalo da nastavi saradnju sa SAD, Rusijom, susednim zemljama i da održava dobre kontakte sa snagama KFOR-a.

Srbija, kaže, ima šansu da se pokaže kao odgovorna zemlja koja čuva svoju teritoriju, spremna je da uvaži interese Albanaca, da se zalaže za mir, a na eventualne nove udare treba reagovati strpljivo, ali i odlučno ako se proceni da je to potrebno.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da dil, pogodba, Kosovo i Metohija, za članstvo u Evropskoj uniji nije prihvatljiv, jer to, kaže, nisu uporedive vrednosti.  

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. feb 2018, 21:02)
anonymous [neregistrovani]

Model!

Model dve Nemacke! Istocna Nemacka i zapadna Nemacka, dve drzave ali isti narod bas kao Tajvan i Kina kao dve Koreje. Ovde se ne radi o istom narodu! Na Kosmetu su Albanci a u uzoj Srbiji zive Srbi! U tome i jeste problem. Status quo, dok se ne menja geopoliticka situacija! Kao takva niti Srbija a niti Kosmet ne mogu cekati jer ne zive sami na ovoj planeti. Tu su i drugi sa kojima moras suradjivati i koji puta postavljaju uslove! A sve i da se promeni geopoliticka situacija, mislite da ce nam svet dozvoliti da intervenisemo vojno i da represivnim merama mozemo da vladamo Kosmetom?! Treba nam da budemo jaki i bogati ko Izrael a to nismo niti ikada cemo da budemo.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 20:28)
Marat [neregistrovani]

Komentar

Ova "intelektualna mobilizacija" treba da dovede do jasnog cilja, nešeg jedinstvenoj predloga za rešavanje preteškog problema na KiM.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 18:20)
anonymous [neregistrovani]

Dzaba nam sve

Mozemo se pracakati i bacakati levo-desno, kao riba na suvom do kraja vremena, ali bice onako kako su amerikanci isplanirali i protiv toga niko nista ne moze, pa cak ni rusi u koje tako molecivo gledamo i nadamo se cudu. Nece oni rizikovati ono sto im je ostalo od bezbednosti zemlje zbog male, ponizene, zgazene Srbije.
Uostalom, pogledajte sta amerikanci upravo rade u Siriji - po istom sablonu, uz pomoc sile otimaju teritoriju od Sirije i upravo stvaraju jos jednu "fantomsku" drzavu, neko sirijsko "Kosovo", samo sto ce ga nazvati "kurdistan" ili slicno.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 18:19)
anonymous [neregistrovani]

Компромис

Територија Србије је неприкосновена, не дељива, не отуђива и заштићена резолуциом УН 1244. 

(ponedeljak, 19. feb 2018, 17:56)
Lazar [neregistrovani]

istina i laži

Dobro je da se u Srbiji otvoreno govori o problemu KiM. Svi intelektualci moraju slobodno da kažu šta misle o ovom teškom problemu i da ponesu odgovornost za odluke koje će biti donete. Naknadna pamet nakon usaglašavanja konačnog stava države o statusu KiM nam nije potrebna.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 17:25)
Mita [neregistrovani]

Unutrasnji dijalog

Kroz nas unutrasnji dijalog bismo trebali da odredimo pravac kojim cemo se kretati.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 17:00)
milan [neregistrovani]

mn

Konacni sud o modelima resavanja pitanja Kosova i Metohije i treba da da srpski narod, a neka od velikih sila ili neki politicki krugovi.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 16:56)
anonymous [neregistrovani]

Preambula Ustava

Mrtvo slovo na papiru.

(ponedeljak, 19. feb 2018, 16:07)
dada [neregistrovani]

aaa

Srbija nece tako lako odustati od Kosova!