Đurić: Beograd će postaviti pitanja o ubistvu Ivanovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će se krajem februara u okviru nastavka tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine razgovarati i o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića i dodao da Beograd očekuje odgovore.

Marko Đurić je novinarima rekao da će Beograd imati mnogo pitanja za svoje sagovornike i da će zbog toga u Brisel poći i kompetentni stručnjaci iz policije.

Pored toga, srpska delegacija će ponuditi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i o problemima Srba na KiM među kojima su oni koji se tiču ličnih isprava, prelaska administrativne linije...

"Za nas od Zajednice srpskih opština nema važnijeg pitanja. To je nešto što nam duguju 1.766 dana i to je tema svih tema", rekao je Đurić.

Đurić ističe da će srpska strana iskoristiti sastanke na najproduktivniji način, te da to, kako kaže, zaista bude dijalog i saradnja, a ne "nešto što će nekome poslužiti da se slika".

Tehnički dijalog između Beograda i Prištine biće održan od 26. februara do 28. februara 2018. godine u Briselu.

Đurić: Branićemo Srbe na KiM

Marko Đurić je poručio da će Beograd braniti srpske institucije i Srbe na Kosovu i Metohiji od trenda kriminalizacije severa Kosova. istakao je da, prema podacima kosovske policije na severu pokrajine ima mnnogo manje krivičnih dela nego u ostalim delovima te teritorije.

Krajnji cilj je, rekao je Đurić novinarima, da se Srbi i srpske institucije proglase nepostojećim i kriminalnim, odnosno da se stvore uslovi za zauzimanje severa.

"Nećemo to dozvoliti. Branićemo naše institucije i naš narod", poručio je Đurić.

Na pitanje o ulozi Milana Radojičića na severu Kosova, Đurić je kazao da svako ko je počinio krivično delo treba da odgovara, bez obzira da li je Srbin ili Albanac.

"Srbe na KiM žele da kirminalizuju i prikažu ih kao izvor problema. Često se potencira problem cvetajućeg i nabujalog kriminala. Da li ima na severu KIM kriminala? Da, ima ga. Da li ga ima više nego o drugim delovima na KiM? Ne, nema ga", rekao je Đurić pozivajući se na zvanične izveštaje prištisnke policije.

On je napomenuo da se Radojičić, koliko mu je poznato, bavi biznisom i dodao da on nije adresa koja je dužna da daje tu vrstu odgovora.

"Upoznao sam ga i video u više navrata. Ne znam šta vas tačno interesuje vezano za njegovo posao. Ja nisam adresa koja je nadležna i dužna da daje tu vrstu odgovora. Ponavljam, sve insinuacije koje dolaze i za njegov rad i za bilo koga drugog, svako ko je kriv treba da odgovara. Ako nema dokaza, nije zaslužio da se protiv njega vodi neutemeljena kampanja", rekao je Đurić.

"Nije ćutanje uvek zlato, nekada je izvor nestabilnosti"

Marko Đurić je izjavio da ga više zabrinjava izostanak reakcije međunarodne zajednice povodom izjava Edija Rame o jedinstvu Kosova i Albanije od samih izjava.

Ramina izjava nije prva takve vrste i one se, dodaje Đurić, ponavljaju u kontinuitetu, a posledica su međunarodne klime koja je stvorena da je to društveno prihvatljivo.

"Ne smatram da je to dobro kada se pokazuje pretenzija ka teritoriji drugih država. Za nas je KiM teritorija naše države i svaki put kada neko ispolji tu vrstu pretenzija, naravno da tako nešto ne može da bude pozdravljeno i prihvaćeno", istakao je Đurić.

Kaže da ga uvek zabrinjava kada u međunarodnoj zajednici ne postoje jednaki aršini i osude ponašanja svih.

Podseća da se on bavi institucijama Srbije na KiM, kao i razgovorima i pregovorima, a postoje oni u međunarodnoj zajednici koji bi trebalo da reaguju na takve stvari, a ne reaguju.

"Trebalo bi im postaviti pitanje zašto je to tako i do kada planiraju da ćute. Nije ćutanje uvek zlato. Nekada je ćutanje izvor daljih provokacija i nestablnosti", naglasio je Đurić.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара