Haradinaj traži od EU da pet zemalja ne blokira Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je EU da pronađe način da pet članica "ne blokira dalje evropsku perspektivu Kosova" i da prizna (jednostrano proglašenu) nezavisnost, jer bi time, kako tvrdi, bilo olakšano i Beogradu da normalizuje odnos sa Prištinom.

Ramuš Haradinaj je u intervjuu za bečki dnevnik Prese rekao da činjenice da pet država EU i dalje ne priznaje Kosovo, kao i da nema sporazuma sa Srbijom "ne čini život lakšim".

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, smatra da su za Prištinu, Beograd i Evropu održivi mir i s tim u vezi "konačni dokument" veoma važni.

Rekao je da je gotovo dve decenije prošlo od rata i da je vreme za Kosovo i njegove građane da se, kako je rekao, stvori jasna perspektiva.

Govoreći o desetogodišnjici od jednostrano proglašene nezavisnosti, Haradinaj smatra da "nismo do sada dovoljno dobro odradili naše zadatke", a ocenjuje i da su "ponestali energija i entuzijazam od strane EU i SAD".

Ocenjuje i da "rađanje nacije nije lak proces", kao i da je Kosovo naučilo mnoge lekcije. Navodi da se mora poboljšati rad vlade, vladavina prava, ekonomija, ali da se mora suočiti sa problemima, jer je to "naša zemlja, drugo mesto za život nemamo".

Što se tiče otpora Specijalnom sudu, objasnio je da je ta inicijativa bila izraz "demokratskog života parlamenta".

"Moj stav je da kao premijer moram da sledim odluku parlamenta", dodao je Haradinaj poručivši da u vezi sa sudom neće biti promene i da inicijativa protivnika nije uspela da zaustavi Specijalni sud, pošto dvotrećinska većina za to apsolutno nije realna.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво