Dačić: Arogantne poruke, Gabrijel kod Pacolija na ručku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da zajednička pozicija EU nigde ne govori o tome da Srbija mora da prizna nezavisnot Kosova i dodao da je "arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno" da se Srbiji postavljaju takvi uslovi.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je informacija o tome da je Burundi povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, "odgovor" nemačkom šefu diplomatije Zigmaru Gabrijelu.

"Što ne ide u Madrid da traži Špancima da treba da priznaju Kataloniju, što ne ide u Skoplje da ih ubedi da priznaju BJRM, pošto ih je Nemačka tako priznala", upitao je on.

"Moj posao nije da se udvaram (Zigmaru) Gabrijelu nego da branim interese Srbije", rekao je Dačić povodom Gabrijelove izjave u Prištini.

"Doslovce je tako rekao u Prištini i posle toga je otišao na ručak kod (Bedžeta) Pacolija kući. Nemam ja ništa protiv, neka svako misli šta god hoće, ali sa Srbijom tako ne može da se razgovara", rekao je Dačić.

"Poštujem Nemačku i radićemo sve za naše dobre odnose. Srbija se radovala ujedinjenju Nemaca - toliko samo želim da kažem", rekao je Dačić.

Upitao je i ko je doneo odluku u okviru EU da Srbija treba da prizna Kosovo, ali je takođe i ukazao da Srbija treba pre ulaska u EU da reši bilateralne odnose.

"Napisali su da moramo da rešimo bilateralne odnose. A zašto to nisu uradili kad je bilo takvog primera između Hrvatske i Slovenije? Kao da to tada nije važilo, a sada važi", upitao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje koji je najbolji model za pravnoobavezujući dokument između Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "niko ne zna šta znači pravnoobavezujući sporazum, jer to nigde nije zapisano".

Objasnio je da je to bila formulacija "kojom su svi bili zadovoljni" i da je glupost ako neko misli da kroz to Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"To ne samo da su gluposti, to je bezobrazluk i kršenje odluke EU. Čak i da se EU usaglasi o tome da Srbija treba da prizna Kosovo, što se nikad neće desiti, Srbija to neće uraditi", poručio je Dačić.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, kao i da bez Srbije nije korektno razgovarati ni o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"SAD prvi put zvanično podsetile na savezništvo sa Srbijom"

Dačić je zahvalio Stejt departmentu na čestitiki povodom Dana državnosti Srbije i ukazao da je američka vlada prvi put u zvaničnom obraćanju podsetila na savezništvo sa Srbijom.

"Zahvalan sam Stejt departmentu i (Reksu) Tilersonu na čestitiki koju je uputio povodom Dana državnosti. Imao sam sastanak sa njim i drago mi je što je u čestitki upotrebio ono sa čime sam ga upoznao, da je pre sto godina tadašnji predsednik Vilson objavio poseban proglas, kojim se američki narod poziva da kroz molitvu iskaže solidarnost sa srpskim narodom", rekao je Dačić.

Podsetio je da se tada, 28. jula 1918. godine, na Beloj kući vijorila srpska zastava, navodeći da mu je drago što je prvi put sve i zvanično rečeno u obraćanju američke vlade.

"Hoću da pozovem sve da se kao država i kao narod više borimo za svoj interes", rekao je Dačić.

"Nije to sramota. Nije dobar Srbin samo onaj koji želi da se dodvori nekima koji misle da su mnogo jaki", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, na kojoj je saopštio da je Burundi povukao priznanje Kosova.

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 17. feb 2018, 16:44)
anonymousKole [neregistrovani]

Dacicu

Dacicu to ne treba reci novinarima u Beogradu nego licno Gabrijelu kada je bio u Beogradu ili poslati protesnu notu.

(subota, 17. feb 2018, 13:45)
anonymous [neregistrovani]

Svakom odgovoriti

Po zasluzi.Bravo g.Dacicu i za poziv Srbima"..svi se moramo boriti kao narod..Taj poziv treba da zapamte svi Srbi ,ma gdje bili,jer borba za nacionalne interese traži doprinos svakog Srbina svugdje i na svakom mestu i nemoze se i nesme svesti samo na institucije i političke predstavnike.

(subota, 17. feb 2018, 13:20)
anonymous [neregistrovani]

Samo sloga jača Srbiju

Poted navedenih država iz EU koje bi mogle da povuku odluku samo proglašenoj R Kosovo, trebala bi to da najpre uradi prijateljski Država Francuska. Uvek smo bili rame uz rame. Sve čestitke predsedniku Vučiću i ministru spoljnih poslova Dačiću. Samo hrabro napred!

(subota, 17. feb 2018, 12:59)
Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Браво Господине Дачићу !!!

Да нисмо имали бољег Политичара од вас
то знам, а дали ћемо имати бољег то незнам!.
Само ви наставите тако, Оштро и на прву лопту!!!

(subota, 17. feb 2018, 11:38)
anonymous [neregistrovani]

Jos neke clanice EU da povuku priznanje Kosova

Trebalo bi poraditi na tome da jos neke clanice EU poput Poljske, Ceske Republike, Bugarske i Madjarske povuku priznanje tzv. Republike Kosova time bi se otvorio put za trajno i pravedno resenje problema.

(subota, 17. feb 2018, 11:37)
anonymous [neregistrovani]

Bravo Dacicu

Potpuno u pravu, trebalo je mozda za nijansu ostrije. A sto se tice nekog radovanja kad Njemcima ide dobro, u svoje licno ime mogu da kazem da se radujem samo kad im ide lose u svim sferama zivota, od politike do sporta. Sta cu, imam dobro pamcenje.

(subota, 17. feb 2018, 11:24)
anonymous [neregistrovani]

politicki pritisak na nas je ogroman

Politicki pritisak tih fasista sa zapada na nas je ogroman,i Vucko dobro cini sa svojom politikom jer je tako taj pritisak oslabio upola nego sto je bio....Oni se ujedinjuju samo kada treba kaznjavati nekoga slaboga kao sto smo mi..Da im nema nas Srba i Rusije oni bi se rasturili za cas posla....

(subota, 17. feb 2018, 11:21)
anonymous [neregistrovani]

I jos nesto Dacicu

Taman i da Srbija prizna Kosovo, Slovacka i Spanija nece zbog
svojih unutrasnjih problema. To je Dacicu paradoks nad
paradoksima. I jedan savet: Vodi tu spoljnu politiku malo
ofanzivnije,nemoj da si stalno u defanzivi. Isto kao i u sahu,
daj neki kontra udar nek se preznojavaju.

(subota, 17. feb 2018, 10:50)
anonymous [neregistrovani]

E Dacicu, Dacicu

Pa reci Gabrijelu javno neka ide u Slovacku,Spaniju,Grcku
Kipar i neka tamo javno agituje da te zemlje treba da priznaju
Kosovo.A te zemlje to nece uraditi jos za 1000 godina jer isto imaju
separatistickih problema u svojim drzavama. Tamo ne sme da ide i da
agituje na takav nacin jer bi bio ispljuvan. Valjda prvo treba da sve zemlje
EU priznaju Kosovo patek onda Srbija. Sta je bre ovo,sve nesto zbrda,
zdola. Totalan nezmisao.

(subota, 17. feb 2018, 10:45)
anonymous Lala [neregistrovani]

A ko će ga znati

Za nas su u EU uvek neki posebni i dodatni uslovi , a ko će ga znati zašto možda smo u llSv. Ratu i to sa Rusima bili na "pogrešnoj " strani .