Burundi povukao priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je iz Burundija doneo notu kojom se povlači priznanje Kosova. Nastavićemo borbu za državne i nacionalne interese, rekao je Dačić i poručio: Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći.

"Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Burundi gde oni povlače priznanje Kosova", rekao je Ivica Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ističe da se time pokazuje koliko je krhka tzv. nezavisnost Kosova i koliko je lažna lista koju prištinski organi pokazuju građanima.

"Oni su rekli da je to 116 zemalja, pozvao bih prištinske organe da pokažu papire tih 116 zemalja, tu su i zemlje koje nisu priznale Kosovo i oni koji nisu članice UN i zemlje koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države", naveo je Dačić.

Ističe da je prošlo deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti i da je, i pored velike podrške koju ima od zapadnih sila, Kosovo daleko od toga da bude međunarodno priznato.

"Kosovo nije članica UN, OEBS-a, Saveta Evrope – najvažnijih međunarodnih organizacija", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je upitao kako je on kao ministar spoljnih poslova uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

"Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su, između ostalog, prebacili dijalog iz UN u EU", rekao je Dačić.

Poručio je da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese. "Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je izjavio i da zajednička pozicija EU nigde ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i dodao da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

Burundi je država u istočnoj Africi i prostire se na površini od 27.830 kvadratnih kilometara. Glavni grad je Budžumburi.

Kao nezavisno kraljevstvo je postojao od 16. veka. Potpunu nezavisnost je stekao 1. jula 1962. godine.

Prema popisu iz 2013. Burundi je imao 9.420.248 stanovnika.

Oko 85 odsto stanovništva pripada Hutu narodu, većinu ostalog stanovništva čine Tutsi, sa malim delom Tva (Pigmeji) i nekoliko hiljada Evropljana i Azijata.

Najzastupljenija religija je katolicizam – 62 odsto, lokalna verovanja – 23 odsto, protestanti – pet odsto i muslimani – 10 odsto.

Zvanični jezici su kirundi i francuski, dok se svahili govori duž istočne granice.

broj komentara 31 pošalji komentar
(nedelja, 18. feb 2018, 05:22)
anonymous [neregistrovani]

Burundi

Prava svetska sila.

(subota, 17. feb 2018, 19:27)
Dragan [neregistrovani]

Ko je na redu ?

E sada jos nama bratska zemlja Crna Gora da povuce priznanje Kosova bice dobro.

(subota, 17. feb 2018, 19:15)
anonymous [neregistrovani]

Jos jedan glas manje

Idemo dalje i nastavlja se...

(subota, 17. feb 2018, 15:58)
Raleanonymous [neregistrovani]

Da nije žalosno bilo bi smesno

Ljutiti se na neke tamo državice koje nisu ni čule za Srbiju , a nastojati da imamo sto bolje odnose sa našom braćom Crnogorcima i Makedoncima , pa zaista ovo je sve tragikomedija. Mi se borimo protiv Europe i Amerike po mnogim pitanjima vezano za Kosovo , a Rusija i Kina nas iskreno podržavaju u toj borbi , a mi se opet svim silama borimo da bi ušli u tu ne prirodnu koaliciju i okrenuli ledja Rusiji i Kini . Molim za pomoć , neka mi neko obrazloži ovakav stav. Hvala.

(subota, 17. feb 2018, 15:44)
anonymous [neregistrovani]

Hmm

Ma nista od toga stosu oni povukli priznanje Kosova to ne pije vodu . Priznali su veliki Kosovo i tu nema promene ...

(subota, 17. feb 2018, 15:24)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Brunudi povuklo priznanje a Barbados priznaje Kosovo igra mis I macka

(subota, 17. feb 2018, 14:25)
anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Treba nagovarati I neke druge zemlje recimo Madjarsku, Makedoniju, Crnu Goru. Malo nagovarati a malo ucenjivati.

(subota, 17. feb 2018, 14:16)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Napokon i sa njima da uspostavimo komunikaciju

(subota, 17. feb 2018, 14:14)
anonymous [neregistrovani]

Postovani gospodine Alan Aime Njamitve !

Srbija i njen narod su vam zahvalni i mozete racunati na nas na iskrenog prijatelja sto je danas u ovom suludo svetu veoma tesko naci iskrenog prijatelja .Dobro nam dosli vrata nase Srbije su otvorena iskrenim prijateljima sa nadom da necete menjati vase misljenje .Imamo mi sta da vam ponudimo od studija do vojne saradnje zato vas pozivamo u goste i povedite vase strucnjake sa vama da se uverite u sposobnost i dobru saradnju .Svako ko dodje u Srbiju i prijatelj je Srbije direktno je prijatelj sa nasom bratskom Rusijom i nasim sad vec jednovekovnim iskrenim prijateljima Narodna Republika Kina .
Ps:Dobro nam dosli narode Burundija bog vas blagoslovio AMEN !!!

(subota, 17. feb 2018, 14:03)
Miki [neregistrovani]

Pravda

Polako ce sve doci na svoje, jedna po jedna zemlja povucicie priznanje.