Dodik odlikovao Vučića ordenom RS na ogrlici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Republike Srpske na ogrlici – najviši državni orden RS, i tom prilikom istakao da je odlikovanje izraz poštovanja za sve što je predsednik Srbije učinio za RS. Vučić kaže da je ponosan na odnos Srbije i RS i da je to odnos naroda i ljudi, Srpske i Srbije u kojem nema nikakvih trzavica, ljubomore, zavisti, niti političkih svađa i sukoba kao što je uvek među Srbima bilo. 

Vučić je, nakon što mu je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio Orden Republike Srpske na ogrlici, istakao da je taj orden veliko priznanje.

"Uvek mislite da svojim radom niste dovoljno zaslužili, a ja sam ga prihvatio jer znam da još mnogo toga možemo da učinimo i za naš narod u RS i da je mnogo toga pred nama čime možemo da olakšamo život ljudima u Srpskoj, da budemo još bliži jedni drugima iako mislim da smo svojim odnosom, odnosom odgovornosti i ozbiljnosti između rukovodstva, pokazali kako i na koji način gledamo u budućnost", rekao je predsednik Srbije.

Vučić smatra da još mnogo toga možemo da napravimo u svim sferama društvenog života, od ekonomije do čvršćeg povezivanja.

"Pripadamo istom narodu, iste slave slavimo, istim se stvarima radujemo, zbog istih stvari tugujemo", naglasio je Vučić.

Kaže da je srećan što je mogao da da mali doprinos tome i dodao da nije zadovoljan time koliko je doprineo.

"Svakako smo malo doprineli, a nikada nismo odmagali. Ponosan sam na odnos Srbije i Srpske koji nikoga ne ugrožava, ni na koji način ne ugrožava BiH i nikog drugog u regionu. Ponosan sam na odnos koji smo uspeli da napravimo. To je odnos naroda i ljudi, Srpske i Srbije u kojem nema nikakvih trzavica, nema nikakve ljubomore, zavisti, niti političkih svađa i sukoba kao što je uvek među Srbima bilo. To je jedna važna tekovina, koju ćemo da ostavimo i svojim naslednicima Dodik i ja", naveo je Vučić.

Zahvalio se Dodiku, kao predstavniku našeg naroda i drugih građana RS, što su doneli odluku da mu uruče orden.

"To je za mene prevelika čast, ali i još veća obaveza, odgovornost i ono što mogu da obećam vama i narodu RS je da ću se boriti, dati sve od sebe da Srbija uvek u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali na svaki način pre svega u ljudskom smislu pomaže i pomogne RS", ukazao je Vučić podsećajući da mnogo naših porodica živi u Srpskoj i Srbiji.

"Pokušaću da opravdam dobijeno priznanje"

Vučić je rekao je da nikada Srbija nije nikome pretila niti ima nameru da to čini, ali da hoće da srpski narod bude slobodan, svoj na svome i da može da opstane na svoja ognjištima, ne dirajući ničija prava, granice, ni u šta što bi nekoga povredilo.

"Nećemo da rušimo prava našeg naroda, naše jedinstvo, srpsku slobodu, jer od naše slobode nema lepše i veće svetinje", rekao je Vučić.

Dodaje da će u svom mandatu kao predsednik pokušati da opravda dobijeno priznanje i izrazio uverenje da se građani Srpske neće pokajati na dodeljenom mu priznanju, jer će svoje obaveze na odgovoran i ozbiljan način uvek ispunjavati.

Predsednik Srbije je istakao da, iako živimo u različitim državama ne postoje hrvatski, bosanski, crnogorski, slovenački Srbi, postoje samo Srbi koji danas mogu da žive i najslobodnije govore o svojoj tradiciji i istoriji.

Vučić je ukazao da su neki ranije politički zloupotrebljavali i delili Srbe na one preko Drine i druge.

"Srbi mogu da budu kakvi hoćete i pripadamo jednom narodu i ne treba da se stidimo. Na današnji veliki dan za srpski narod, dan kada je ustala Srbija 1804. godine u odbranu svoje slobode i dan kada je 1835. krenula u vreme velikog Miloša da gradi svoj pravni poredak i demokratiju, danas je vreme kada možemo najslobodnije da govorimo o svojoj slavnoj tradiciji i istoriji i da učimo iz tih primera kako da se ponašamo u budućnosti", rekao je.

Vučić je istakao da nije neko ko je naučio ni da dodeljuje mnoga priznanja u skladu sa Ustavom, a još manje neko ko je naučio da prima priznanja, ordenje i odlikovanja. 

"Od priznanja bih mogao, čini mi se, s ponosom da kažem da sam dobio titulu počasnog doktora na moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose 'Mgimo', što je značajno za našu zemlju, jer sam jedini predsednik iz celog regiona koji je to dobio. Meni je bila važna zlatna medalja Privredne komore Austrije, jer smo u obrazloženju i svemu što smo čuli od predsednika Kristofa Lajtla mogli videti koliko poštuju teške ekonomske reforme koje smo sprovodili kao i uspostavljanje boljih ekonomski odnosa sa Austrijom i Evropom", naveo je predsednik Srbije.

Dodik Vučiću: Odlikovanje izraz poštovanja za ono što ste učinili za RS

Milorad Dodik čestitao je Aleksandru Vučiću Dan državnosti Srbije i poručio da je odlikovanje, orden Republike Srpske na ogrlici, koje mu je dodelio, izraz poštovanja za sve što je učinio za RS.

"Odlikovanje je izraz poštovanja za ono što ste učinili za RS, za saradnju koju imamo na institucionalnom nivou, za razumevanje uslova u kojima RS radi i funkcioniše i za pomoć u mnogo pojedinačnih projekata koje ste podržali u RS", rekao je Dodik.

Istakao je da Srpska ceni Vučićev doprinos tome da je saradnja Srbije i RS danas najbolja, najvidljivija na projektima koje su zajednički realizovani.

"Ali nam uvek i više od tih projekata znači dobrodošlica koju osećamo kada dolazimo i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i politici Srbije prema BiH", podvukao je Dodik.

Kako je rekao, u RS dobro razumeju okvir koji se često ističe, da Srbija ceni teritorijalni integritet BiH i poštuje Dejtonski sporazum, a da voli Republiku Srpsku.

"Naravno, mi to čitamo na najbolji način i to je deo naše emocije koju imamo prema Srbiji i vama lično", rekao je Dodik.

Naznačio je da je Vučiću odlikovanje dodeljeno jer je vršeći funkciju premijera i sada predsednika Srbije, činio sve da se odnosi poboljšaju, da se reše mnoga pojedinačna pitanja, te da su zajedničke odluke dale rezultate i pomake da se reše pitanja za obične ljude.

"Vaš doprinos tome je nesumnjiv i želim da vam se zahvalim u ime RS i čestitam vam Dan države Srbije", rekao je Dodik i napomenuo da taj datum i u RS doživljavaju kao svoj dan.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 15. feb 2018, 13:24) - Jadranko [neregistrovani]

velika čast

Ovaj orden je velika čast za Vučića i Srbiju, ali i velika obaveza da nastavi teškim putem kojim je krenuo. To je put pomirenja naroda na Zapadnom Balkanu. Srbija je uvek bila svetionik novih ideja i progresa u ovom delu Evrope. Sada je vreme da se u miru promovišu ideje saradnje među narodima ove regije.

(četvrtak, 15. feb 2018, 11:15) - Srdjan [neregistrovani]

bravo

Predsednik Srbije je svojim zalaganjem i postovanjem Republike Srpske sasvim sigurno zasluzio orden.Narod Republike Srpske je uz svoj bratski narod sa ove strane reke Drine i uz predsednika Vucica.

(četvrtak, 15. feb 2018, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

1611

Odlikovanja su i obaveza da se opravda dobijeno priznanje i poverenje. Nadam se da će se Vućič i u narednom periodu kao i do sada zalagati za našu RS i naš narod koji tamo živi.

(četvrtak, 15. feb 2018, 10:42) - Rade [neregistrovani]

rad

Prepoznati su rad, trud i iskrena podrska.

(četvrtak, 15. feb 2018, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Orden

Zasluzno mu je odao veliko priznanje.

(četvrtak, 15. feb 2018, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

uuizuz

Vucic je svojim trudom zasluzio orden!!!!

(četvrtak, 15. feb 2018, 10:23) - brane [neregistrovani]

složno

Prijatan trenutak za svakog Srbina .Raduje me nikad jača saradnja svih Srba u regionu.