Gojkovićeva u Knesetu o saradnji dva parlamenta

Drugog dana posete Jerusalimu, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković posetila je izraelski Kneset. To je bio prvi susret predsednika parlamenata dve zemlje od uspostavljanja diplomatskih odnosa pre četvrt veka. Razgovarali smo o modelima saradnje naših odbora, rekla je Gojkovićeva.

Ispred Kneseta, na grob Neznanog junaka Maja Gojković položila je cveće i predsedniku Kneseta Juliju Edelštajnu poručila da u spomen na žrtve Holokausta Srbija priprema zakon o zaštiti spomen-parka na Starom sajmištu.

Edelštajn je zahvalio Srbiji na zakonu kojim se imovina preminulih žrtva Holokausta vraća jevrejskoj zajednici i poručio da bi takav zakon trebalo da imaju sve zemlje Evrope.

Kneset je danas raspravljao o budžetu, ali su izraelski poslanici pozdravili kolege iz Srbije.

"Dobro došli u Jerusalim i u Kneset – srce izraelske demokratije. Prijateljske veze Srbije i Izraela su dobre, nadamo se da će se razvijati na poljima ekonomije, kulture i turizma. Zahvalni smo vam na čvrstom stavu protiv svake manifestacije antisemitizma i pokušaja revizije istorije", naveo je Edelštajn.

Domaćini poručuju da Izrael nije i neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Dva parlamenta radiće na razvoju međudržavne saradnje.

"Razgovarali smo o modelima saradnje naših odbora i davanja podrške jedni drugima u međunarodnim organizacijama na onom nivou podrške na kojem to ostvaruju naše dve vlade", rekla je Gojkovićeva.

Šefovi poslaničkih grupa prijateljstva Srbije i Izraela, Vladimir Marinković i Oded Forer, razmenili su parlamentarna iskustva posebno u razvoju ženskog preduzetništva. Izraelski parlamentarci prihvatili su poziv za uzvratnu posetu Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar