Dodela odlikovanja povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da, dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti, Srbija – slaveći laureate – proslavlja sebe i svoju budućnost. Zbog svojih dela, ove godine odlikovane su 22 osobe, institucije, udruženja kao i tri strana državljanina.

"Isticanjem pojedinaca, pokazujemo pravi put i pravimo sistem vrednosti kojem težimo. Među nagrađenima ima onih koji su čitav život posvetili napretku i građenju Srbije", naglasio je predsednik u obraćanju na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Odlikovanja su uručena glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama, a obrazloženje za dobijanje ordena izložio je dekan Pravnog fakulteta i predsednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović.

Ordenom su odlikovani: Univerzitet u Beogradu – Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, Narodno pozorište u Beogradu – Sretenjski orden prvog stepena, Centar za porodični smeštaj i usvojenje "Miloševac" – Sretenjski orden prvog stepena, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" – Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena.

Direktor "Kola" Vladimir Dekić kaže da je to priznanje za sve generacije i ljude koji su za svih 70 godina postojanja utkali svoj rad u taj ansambl.

"To je potvrda svima njima, a nama mnogo znači jer daje podstrek i procenu onoga što radimo i ono što jeste uspeh ove generacije, ocenio je Dekić. 

Ordenja su uručena i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu – Sretenjski orden drugog stepena, Geološkom zavodu Srbije – Sretenjski orden drugog stepena, Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije (1941–1945. i 1999) – Sretenjski orden trećeg stepena, Savezu inženjera i tehničara Srbije – Sretenjski orden trećeg stepena, Milanu Stevoviću – Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena...

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Milan S. Vujović.

Zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su prof. dr Dejan Ilić, Katarina Dešić, akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, Rada Đuričin, Marko Nikolić i posthumno Milivoje Mića Marković i Predrag Cune Gojković.

"Želim da zahvalim ne samo zbog ovde prisutnih nego u ime svih onih koji su nama pomogli da do svojih rezultata dođemo", rekao je glumac Marko Nikolić.

"Dajemo primer mladima i radujem se da da će oni imati uzor na koga mogu da se ugledaju i nešto uzmu, kaže odlikovani fizičar zaslužan za postojanje mikrobaterije i smart kartica, Dejan Ilić.

"Možda im to pomogne za stvaranje svog mozaika, gde će da grade svoju karijeru", dodao je Ilić.

Kako je naglasio, kada grade svoju karijeru grade i svoju otadžbinu.

Srebrna medalja za zasluge odlikovanje je koje su dobili Jan Bacur, Miomir Filipović Fića i Predrag Bajo Luković.

Prisutnima se u ime dobitnika pojedinačnih nagrada obratio Milan Nikolić, dramski umetnik, koji je u dramskom stilu izrecitovao pesmu "Amanet" koju mu je u amanet ostavio pesnik Momčilo Tešić, i kojom se zahvalio svima i u ime svih na današnjim nagradama.

Takođe, odlikovani su i Gabrijela Šubert – Ordenom srpske zastave trećeg stepena, kao i Horhe Kačinero i Šel Magnuson – zlatnim medaljama za zasluge, a koji zbog obaveza nisu prisustvovali uručenju odlikovanja.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija danas, slaveći njih, proslavlja sebe i svoju budućnost.

"Zahvaljujem u ime Srbije i građana laureatima, koji daju primer da su vredno, posvećeno, marljivo radeći najviše uradili za otadžbinu", rekao je Vučić.

Oni koji su danas odlikovani umeli su, kaže, da daju, pomažu, trpe, vredno i marljivo rade, vole i budu tu za sve oko sebe.

Kako je rekao, ljudske dužnosti su ono što moraš da uradiš ako hoćeš da se zoveš čovekom, a broj onih koji su spremni da budu takvi jeste ono što jednu zemlju čini velikom.

Srbija sutra, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti, odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se.

Bumbaširević: Odlikovani svi koji su doprineli razvoju društva 

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je, povodom odlikovanja Univerziteta Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, da je za njega od posebnog značaja što je na ovakav praznik dobio priznanje za nešto što je uspešno radio godinama i decenijama.

"S jedne strane odlikovanja su dodeljenja pojedincima za rezultate koje su ostvarili u različitim oblastima, ali su i za njihov uspeh zaslužni njihovi saradnici, učitelji, učitelji njihovih učitelja, kao i institucije u kojima rade", kaže Bumbaširević i dodaje da su na drugoj strani odlikovane i institucije, ali zahvaljujući rezultatima brojnih pojedinaca. 

Prema njegovim rečima, danas su odlikovani svi oni koji su svojim radom doprineli razvoju društva i širenju institucija, unutar i van granica Srbije.

Govoreći o Univerzitetu, koji će ove godine obeležiti 210 godina postojanja, i koji je iznedrio ličnosti poput Josifa Pančića, Jovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, navodi da naši studenti neguju tradiciju i danas ostvaruju visoke rezultate na takmičenjima širom sveta, što, kaže, govori o dobrom kvalitetu nastave.

Ističe da se Univerzitet u Beogradu nalazi među 300 najboljih univerziteta u svetu, a na trećem mestu je u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

"Iza ovog uspeha su brojni pojedinci, istraživački timovi, ali i istraživački duh koji se tradicionalno neguje", rekao je Bumbaširević.

Naglašava da osim što današnje odlikovanje predstavlja priznanje, tako i jednu vrstu obaveze da u budućnosti Univerzitet bude još bolji.

Centralna manifestacija biće održana sutra, na Sretenje, u Orašcu. Povodom državnog praznika predsednik će u Beogradu, najboljim đacima i studentima uručiti stipendije.

Sretenje se kao državni praznik obeležava u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu podignut prvi srpski ustanak kao i na dan kada je 1835. usvojen Ustav Kneževine Srbije - Sretenjski ustav.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво