Kurc: Austrija je priznala Kosovo i taj stav neće menjati

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kaže da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati.

Sebastijan Kurc je, pred sednicu Vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea Politici da je Kosovo deo Srbije, naglasio da je Austrija prijatelj i da podržava Zapadni Balkan i da se trudi da dâ doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je Štraheovo opredeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kurca odgovorio je sam Štrahe, koji je negirao tu tvrdnju.

On je naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatovao da se, kada govori o realnom stanju, uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

"Srpsko viđenje je drugačije od viđenja Kosova. Takođe i pet država EU nije priznalo Kosovo", podsetio je Štrahe i dodao da problem, nažalost, nije održivo rešen.

Kurc je takođe ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu, te istakao da ima odlične kontakte kako sa Srbijom, tako i sa Kosovom.

Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, biće da se na najbolji mogući način podrže države Zapadnog Balkana na putu u Uniju.

"Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće menjati", zaključio je Kurc.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво