"Problemi između susednih zemalja da se reše pre ulaska u EU"

Svaki korak koji vodi poboljšanju odnosa u jugoistočnoj Europi važan je i dobrodošao - ocenjuju u Evropskoj komisiji posle posete predsednika Srbije Hrvatskoj. Sličan stav izneo je i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Šef Delagacije EU u Srbiji kaže za RTS da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj veoma važan korak i za Srbiju i za Hrvatsku, posebno što je na najvišem državnom nivou.

"To nije dobro samo zbog EU, dobro je za ove dve zemlje da imaju dobre međusobne odnose. Važno je da je dijalog nastavljen i da daje rezultate. Znate da je prošle nedelje je objavljena Strategija za Zapadni Balkan i svi problemi između susednih zemalja moraju da budu rešeni pre ulaska u EU. Za EU su svi koraci u tom pravcu dobrodošli", napominje Fabrici.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Fabrici napominje da su ti odnosi od velike važnosti i da su deo pregovora o ulasku Srbije u EU.

"Treba da se nađe zakonsko rešenje za taj problem, što bi omogućilo potpunu normalizaciju odnosa", naglasio je šef delegacije EU.

Ističe da na putu ka EU Srbija "treba da reši stvari u oblastima od ekonomije do spoljne politike, od nauke do socijalne politike, od inovacija, do odnosa sa susedima".

"Svi elementi su važni, pored vladavine prava, poglavlja 23 i 24, ali su najproblematičniji odnosa Prištinom", navodi šef delegacije EU.

Kada je reč o ekonomiji, Fabrici podseća da je Srbija sprovela mnogobrojne reforme na stabilizaciji makroekonomskog sektora.

"Moram da pohvalim Vladu za te korake. Ekonomija je stabilizovana i sada treba da raste. Ja vidim da je vaš privredi rast dva odsto i da država želi još više. Mi podržavamo te napore", naglasio je Fabrici.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво