Tači: Ove godine "istorijski" sporazum sa Srbijom

Kosovo očekuje da će ove godine rešiti veoma bitna pitanja sa Srbijom postizanjem "istorijskog" sporazuma, rekao je za agenciju "Rojters" kosovski predsednik Hašim Tači.

"Sporazum između Kosova i Srbije koji će se, verujem, dogoditi 2018. biće istorijski, sveobuhvatan dogovor koji će rezultirati članstvom Kosova u UN", tvrdi Tači.

Dodaje da će sporazum sa Srbijom doneti punu normalizaciju odnosa, iako se, kako navodi Rojters, "od dve strane možda neće tražiti da priznaju jedni druge kao nezavisne države".

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda, Tači smatra da je to "bila istorijska nepravda, ali zbog očuvanja strateškog partnerstva sa SAD, EU i NATO mi smo formirali taj sud".

"Kosovo nema šta da krije", kaže Tači. 

Na pitanje šta bi učinio ako bi bio pozvan da se pojavi na sudu kao svedok ili optuženi, Tači je odgovorio da "predsednik ili bilo koji drugi građanin ove zemlje nema razloga da se plaši".

"Mi nikada nismo prekršili kosovske ni međunarodne zakone. Borili smo se protiv diktatora, čoveka koji je počinio genocid", istakao je Tači misleći pri tom, navodi Rojters, na bivšeg juogoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 10:07)
anonymous [neregistrovani]

re Cisto informativno

ja te ne razumem covece. Odakle ima 2 000 000 Albanaca na KiM, kad nema ukupno toliko celo stanovnistvo. Na Kosovu danas nemas ni 1 milion. a i da se vrate svi bice manje od 2 miliona. Znas li ti koliko je onih koji se samo deklairisu kao Albanci a uopste ne znaju ni da govore albanski. To je tako ostalo jos od Albanizacije jos iz drugog svetskog rata. Uostalom za resenje postoji jedna rezolucija UN (1244) koja resava sva unutrasnja pitanja i svako ima pravo da govori svojim jezikom, kao i pre sukoba. Ali, jedno veliko ali, drzavne granice to je nesto preko cega ne sme da se predje. 

(sreda, 14. feb 2018, 09:42)
Dijaspora [neregistrovani]

@Cisto informativno

Kao prvo, nema ih ni priblizno dva miliona, to su cifre sa kojima oni manipulisu a uporno izbegavaju popise, jos iz one Jugoslavije.
Kao drugo, kakvo ti je to razmisljanje, pa maltene pola Kalifornije su Meksikanci ili Latinoamerikamci, u Majamiju Kubanci i mnogi i ne pricaju Engleski pa Americi ne pada na pamet da se odrice svoje teritorije a sluzbeni jezik je Engleski jezik.

(sreda, 14. feb 2018, 08:57)
anonymous [neregistrovani]

Ko je lud da izgubi svoje?

A ko ce i ako ce da stastavi taj njegov istorijski sporazum?
Misli na popustanje, predaju, dakle kapitulaciju majke drzave,
Srbiju a priznavanje kosova, Je li?.
Taj film nece da gleda.

(sreda, 14. feb 2018, 08:53)
anonymous [neregistrovani]

joooj rejtingu moj!

Pao čoveku rejting - pa mora malo nada na bolje sutra, nezavisnost vojne hunte OVK I slične gluposti. Ne bi me čudilo ni da ga onako scenski sad uhapse uskoro to bi bila dobitna kombinacija za buduće izbore.

(sreda, 14. feb 2018, 08:48)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo je srpsko

Kosovo je srpsko i uvek ce biti sastavni deo srbije!!!
Tacka.
A gospodin Taci moze jedino da prica o istorijskom sporazumu kada prihvati konacno cinjenicu da je drzavljanin srbije!!!

(sreda, 14. feb 2018, 08:30)
anonymous [neregistrovani]

Cisto informativno

Sta da radimo sa 2 miliona albanaca, ako se kosovo vrati srbiji? Da li ste spremni da onda petina stanovnistva govori albanski i ne razume srpski?

(sreda, 14. feb 2018, 08:29)
anonymous [neregistrovani]

Da

Dok je pameti nasem narodu od "ïstorijskog sporazuma" nece biti nista.

(sreda, 14. feb 2018, 07:53)
anonymous [neregistrovani]

Egzodus

Kosovo svakodnevno napustaju Albanci. Puni autobusi nezadovljnim narodom koji nema ni gde da radi ni sta da jede, dok ovaj prica bajke. Videcemo koliko naroda ce ostati na KiM narednih 10 godina kome ce on biti predsednik. Sve se na kraju resava onako kako je dogovoreno, a to je 1244.

(sreda, 14. feb 2018, 04:31)
anonymous [neregistrovani]

Каква нормализација односа?

Космет је неотуђива територија Репиблике Србије закључено разолуцијом 1244 тако да од тога нрма ништа господине Тачи!

(sreda, 14. feb 2018, 01:32)
Dzon Vejn [neregistrovani]

Čisti računi

Prvo Srbija NE treba Prištini baš ništa da daje a evo i zašto! Priština je baš sve dala Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Americi. (rudnici, nalazišta-ako ima nečega, telefoniju, banke....)tako da "Priština" nema više šta da ponudi da bi dobila nešto jer "Priština" NEMA NIŠTA! Inače Srbija bi trebalo da ima rigorozan stav prema Prištini jer baš, ništa nije dobila a sve je dala i daje i dalje(Srbi plaćaju dugove Kosova)! Prema tome Srbija je ta koja može da uslovljava a što se tiče članstva u UN nju imaju samo države tako da razgovor na tu temu ne postoji!