Fabrici u Nišu: Punom parom realizujemo veliki broj projekata

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici boravio je u Nišu, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i istakao da je taj grad na dobrom putu i da uz pomoć Evropske unije realizuje veliki broj projekata.

Sem Fabrici je precizirao da je reč o projektima poput izgradnje auto-puta od Niša do granice sa Bugarskom, rekonstrukcije železničke deonice Niš-Dimitrovgrad, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

"Drago mi je da vidim da je Niš veoma uključen i u ekološke projekte kakav je projekat izgradnje postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda", rekao je Fabrici novinarima nakon sastanka.

Naveo je da saradnja postoji ne samo u oblasti infrastukture i životne sredine, već i u oblasti obrazovanja i kulturnog nasleđa.

Šef delegacije EU se osvrnuo i na slobodu izražavanja i medija, te naveo da je to jedan od ključnih elemenata EU.

Najavio je da će EU u narednom izveštaju, u aprilu, dati čitav niz preporuka kako medijska situacija u Srbiji može da se unapredi.

"Sloboda medija i izražavanja su jedan od ključnih elemenata Evropske unije. Reč je o demokratiji i pravu građana da budu obavešteni. To je standard koji Srbija mora da poštuje", rekao je Fabrici.

Evropski diplomata je naveo i da je Niš, grad partner EU u oblasti obrazovanja.

"U saradnji sa Evropskom investicionom bankom biće izgrađena nova lamela na Elektronskom fakultetu i Naučno-tehnološki park", najavio je Fabrici.

Fabrici je, govoreći o izgradnji lamele, rekao da danas nije video budućnost, već sadašnjost i mlade ljude koji mogu da se bave istraživačkim radom.

Ponovio je da EU finansira brojne infrastrukturne projekte u Nišu kao što su postrojenje za preradu otpadnih voda, rekonstrukciju železnice...

"Sve su to važni projekti, ali je isto tako važno da se u te projekte uključe i studenti, mladi ljudi. Imamo brojne instrumente kojima možemo da podstaknemo nauku i inovacije" rekao je Fabrici.

Bulatović: Najveći potencijali su obrazovanje, nauka, istraživački rad

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je izrazio zadovoljstvo što je Fabrici posetio Niš navodeći da je tokom sastanka bilo reči o raznim projektima.

"Danas smo imali priliku da Fabricija upoznamo sa potencijalima našega grada, sa razvojnim projektima i svim onim što se trenutno dešava u našem gradu i što će se dešavati u narednim godinama", rekao je Bulatović.

Istakao je da je EU obezbedila i 1.237.000 evra za stambeno zbrinjavanje 50 najugroženijih romskih porodica.

Gradonačelnik je, u vezi sa izgradnjom lamele Elektronskog fakulteta, dodao da su najveći potencijali našeg društva obrazovanje, nauka, istraživački rad.

"Ovo je značajan projekat za oblast obrazovanja, za ljude, za sve one mlade talentovane obrazovane ljude iz ove oblasti koji su nam decenijama unazad odlazili van naše zemlje, van našeg grada. Na ovaj način pokazujemo brigu o ljudima i želju da stvorimo uslove da ovde mogu da žive, rade, stavraju porodicu i zapošljavaju se", rekao je Bulatović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 05:42)
anonymous [neregistrovani]

Koliko je

Od te financijske pomoći bespovratno.Ako su krediti to su opterećenja za sadašnjost i budućnost.