Pritisci ne ometaju rad specijalnog tužioca za zločine OVK

Pokušaji vlasti u Prištini da ukinu i ometaju početak rada Specijalnog suda za zločine na KiM, nije omelo rad specijalnog tužioca čije se prve optužnice sa nestrpljenjem očekuju.

"Politička dešavanja nemaju uticaj na rad Kancelarije specijalnog tužioca Dejvida Švendimana", izričit je portparol tog tužilaštva Kris Benet u izjavi za Tanjug.

Istakao je da je Tužilaštvo nepolitička institucija i da nastavlja sa radom, ali nije precizirao kada će biti podignute prve optužnice.

Kancelarija specijalnog tužioca, kako kaže, nije najavljivala niti ima nameru da najavljuje optužnice, jer Tužilaštvo ne komentariše faze istraga.

Pojedini strani i prištinski mediji u više navrata su najavljivali podizanje prvih optužnica (nagađajući i imena okrivljenih među kojima su visoki oficiri OVK, među njima i Ramuš Haradinaj i Hašim Tači...) do kraja 2017. godine, ali one su izostale.

Benet je napomenuo da Kancelarija specijalnog tužioca sarađuje sa vlastima i u Beogradu i u Prištini, te i da ima saradnju sa mnogim drugim državama.

Specijalizovana veća Kosova (SVK) i Specijalizovano tužilaštvo su deo kosovskog sudskog sistema, ali im je sedište u holandskom gradu Hagu.

Specijalizovana veća će suditi okrivljenima koji se budu našli na potvrđenim optužnicama, koje tek treba da mu podnese Kancelarija specijalnog tužioca.

Ona imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011. godine.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Nakon ovog Izveštaja, u septembru 2011. godine, Evropska unija je odlučila da osnuje Specijalni istražni tim (SITF) za sprovođenje nezavisne istrage o navodima u Izveštaju, kao i o eventualnim drugim krivičnim delima povezanim sa tim navodima.

U leto 2014. godine američki pravnik Klint Vilijamson, koji je predvodio SITF, objavio je da su dokazi pribavljeni tokom istrage dovoljni za podizanje optužnice, ali je za obradu tih navoda bilo neophodno osnivanje odgovarajuće ustanove koja bi vodila sudske postupke u skladu sa zakonom.

Kosovska skupština usvojila je 2014. godine Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, kancelarija specijalnog tužioca formirana je u decembru 2016. godine i od tada se čeka podnošenje prvih optužnica.

Specijalizovana veća su počela sa radom u julu 2017. godine i te dve institucije nadležne su za zločine pocinjene od 1998. do 2000. godine na KiM.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 12:56)
Novica Randjelovic [neregistrovani]

Cirkus zapadnjackog prava

Jos jedno izigravanje pravde i opet na stetu srba,nista novo sa zapadne demokratije a ja mislim da ce opet ti silni tuzioci i sudije da potrose brdo para a od istine nece ostati nista kao sto se desilo u Haskom tribunalu gde su ubijeni svedoci u slucaju Haradinaj a culi smo ko je otkrio imena pokojnih svedoka"zasticenih od strane tribunala ovo ne bi mogao da osmisli ni cirkus montipajtona.