Linta: Najveći problem Srba u Vrginmostu je nezaposlenost

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je za RTS da Srbi u Vrginmostu imaju brojne probleme: loši su putevi, nema struje, vodovoda, a najveći problem je nezaposlenost.

Pre rata devedesetih Srbi su bili većinsko stanovništvo u Vrginmostu, ali veliki broj njih je tokom akcije "Oluja" proteran. Mnogi su se sada vratili i od oko 3.000 stanovnika 80 odsto su Srbi, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta za RTS.

"Nažalost, iako 16 godina postoji zakon koji garantuje zapošljavanje Srba u državnim institucijama i preduzećima, to u praksi nije slučaj. U policijskoj stanici od 60 službenika samo su dva Srbina, a trebalo bi da ih je bar 40, u osnovnoj školi radi samo njih dvoje ili troje, a u preduzećima poput elektroprivrede, šuma ih i nema. Poslednjih sedam, osam godina u Vrginmostu beležimo iseljavanje Srba u treće zemlje", rekao je Linta.

Problemi Srba su tamo brojni, od infrastrukturnih, loši su putevi, domaćinstva nemaju struju, nema vodovoda ili je on u lošem stanju, nemogućnost slobodne upotrebe srpskog jezika i ćirilice iako to garantuje zakon, ističe Linta.

Zapošljavanje je, ipak, kaže, najveći problem. Nema ni uslova da srpski kapital uđe u Hrvatsku, iako imamo nesmetano funkcionisanje hrvatskog kapitala u Srbiji, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Smatra da Vučićeva poseta predstavlja značajno ohrabrenje za Srbe tog kraja, ali i za Srbe u čitavoj Hrvatskoj.

Linta je rekao da bi bilo dobro ako se uspostavi stalni dijalog, u čemu vidi i značaj Brisela, Berlina i Vašingtona koji bi mogli da pošalju poruku koja će dovesti do rešavanja problema.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine Linta

Njihov prvi problem je sto zive u Hrvatskoj. To im je vec dovoljno.