Drugi dan Vučićeve posete Hrvatskoj, razgovori sa Srbima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvećuje Srbima koji žive u toj zemlji. U Vrginmostu je razgovarao sa meštanima kojima je poručio da želi da s ponosom nose srpsko prezime, da se nikoga ne stide i ne boje. Vučić je prisustvovao trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

16.20 – Predsednik Vučić je sa hrvatskom predsednicom stigao na treću Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća.

13.30 – Očekujemo veće poverenje između hrvatskih vlasti i Srba, rekao je Vučić u izjavi novinarima. Odgovarajući na pitanja rekao je da poniznost nije mera poštovanja i da se nikome neće dodvoravati.

12.05 – Predsednik SNV-a Milorad Pupovac kaže za RTS da Srbi očekuju da se ubrza obnova njihovih kuća porušenih u ratu i da se brže rešava pitanje stambenog zbrinjavanja. Predsednik Vučić je iskazao spremnost da se o tome razgovara, rekao je Pupovac i dodao da je od posebnog značaja pitanje neisplaćenih penzija.

11.20 – Došao sam da bismo napravili bolje odnose između Srbije i Hrvatske, gde bismo se međusobno poštovali, rekao je Vučić i okupljenima u Domu kulture poručio da treba sa ponosom da nose srpsko prezime.

11.15 – Predsednik Srbije posetio je Predraga i Draganu Lapčević i njihovo troje dece Aleksandru, Vesnu i Zorana. Nakon toga je obišao lokalnu školu, a zatim stigao u Dom kulture gde je dočekan aplauzom.

10.25 – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je za RTS da Srbi u Vrginmostu imaju brojne probleme: loši su putevi, nema struje, vodovoda, a najveći problem je nezaposlenost.

10.10 – Vučić stigao u Vrginmost, a po dolasku je otišao u porodicu Lapčević, javlja izveštač RTS-a.

08.00 – Poseta predsednika Srbije glavna je tema u svim hrvatskim medijima. Vučić će danas razgovarati sa Srbima u Vrginmostu, koji oslikava ono što su Srbi proživljavali u prošlosti i kako žive u sadašnjosti, javlja izveštač RTS-a. 

Nakon jučerašnjih susreta sa zvaničnicima u Zagrebu, Aleksandar Vučić je drugog dana posete Hrvatskoj u Vrginmostu, koji je 1996. godine preimenovan u Gvozd – mestu u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata i u akciji "Oluja".

Vučić je po dolasku u Vrginmost otišao u porodicu Predraga Lapčevića, a nakon toga je obišao lokalnu školu "Gvozd", kojoj je poklonio knjige i deset računara.

Predsednik Srbije je posle otišao u Dom kulture, gde se okupilo oko 200 meštana koji su predsedniku izneli probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, a pre svega egzistencijalne.

Većina očekuje da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi. Ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

Predsednik opštine Gvozd Branko Jovičić navodi da su problemi zapošljavanja i loše infrastrukture glavne prepreke sa kojima se nose Srbi u Hrvatskoj. Najveći deo je, kaže, staračko stanovništvo, što situaciju čini još težom.

Na trasi kojom je od Zagreba prema Vrginmostu prošao Vučić sa delegacijom pojačano je prisustvo policije, a velike mere bezbednosti su i u samom Vrginmostu.

Kako javlja izveštač RTS-a, istorija Vrginmosta pokazuje da je reč o reprezentativnom mestu za ono što su Srbi proživljavali u prošlosti i kako žive u sadašnjosti.

Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od 1.500 Srba. Tokom operacije "Oluja", život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali.

Do devedesetih je tamo živelo nešto više od 17.000 ljudi, uglavnom Srba, a zatim je mesto opustelo. Danas tamo ima povratnika, te u samom Vrginmostu i 19 okolnih sela sada živi nešto manje od 2.000 Srba i nešto više od 900 Hrvata.

Srbi predstavljaju većinu i u lokalnoj samoupravi. Danas u toj opštini i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

Vučić o problemima Srba i u Zagrebu

Po povratku u Zagreb, predsednik Srbije je došao na treću Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća, kojoj prisustvuju predstavnici više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Na sednicu Skupštine došla je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Poseta predsednika Srbije glavna je tema u svim hrvatskim medijima. Reagovanja su ista kao i pre nego što je Vučić doputovao u Zagreb – podeljena.

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, posle čega je poručio da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese.

Tokom dana susreo se sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, na čije su insistiranje razgovarali i o ratnoj odšteti, kao i sa predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Grabar Kitarovićeva i Vučić obratili su se i na hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

Predsednik je sinoć zaključio da očekuje da će nas u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво