Vučić u Zagrebu, korak ka rešavanju otvorenih pitanja

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priredila je srpskom kolegi Aleksandru Vučiću svečani doček na Pantovčaku. Nakon sastanka, Vučić je poručio da po pitanju budućnosti Srbija i Hrvatska nemaju suprotstavljene interese. Predsednik je učestvovao i na ekonomskom forumu u Zagrebu sa kog je pozvao hrvatske privrednike da dođu u Srbiju. Posetio je Hrvatski sabor i sastao se sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Predsednici Srbije i Hrvatske obišli su Mitropoliju u Zagrebu, a zatim i nadbiskupa Bozanića. Na kraju prvog dana Vučićeve posete, hrvatska predsednica priredila je svečanu večeru u njegovu čast.

21.40 – Odnosi Srbije i Hrvatske biće značajno unapređeni, napisao je Vučić na Tviteru

19.40 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priredila je svečanu večeru u čast predsednika Srbije.

19.30 - Predsednik Vučić i predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetili su na Kaptolu nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića.

17.50 – Predsednici Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović posetili su Mitropoliju u Zagrebu, gde su se sastali sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cele Italije Porfirijem i polaznicima Akademije SNV.

17.00Vučić na ekonomskom forumu: Hrvatski privrednici su dobrodošli u Srbiju. 

16.00 – Predsednik Sabora Gordan Jandroković dočekao predsednika Vučića. Ispred Sabora, poslanik Mosta Miro Bulj napravio je incident. 

15.30 – Razgovarao sam sa Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, napisao je na Tviteru predsednik Vučić.

14.05 – Aleksandar Vučić stigao je na Markov trg, gde razgovara sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

13.20 – Kada je u pitanju prošlost, srpska i hrvatska strana se gotovo ni u čemu ne slažu, ali po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese, rekao je Vučić.

12.35 – U toku je konferencija za medije Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

12.20 – Sastanak Vučića i Grabar Kitarovićeve trajao je duže od predviđenih sat vremena. U toku je sastanak dve delegacije. 

10.45 – Nakon zvaničnog fotografisanja, Vučić i Grabar Kitarovićeva su se povukli na sastanak u četiri oka.

10.40 – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dočekala je na Pantovčaku predsednika Srbije.

10.15 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je oko deset časova na zagrebački aerodrom.

Na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Zagrebu. Na Pantovčaku mu je priređen svečani doček uz intoniranje himni i prisustvo gardista Vojske Hrvatske.

Predsednik Srbije je pozdravio Gardu, rukovao se sa delegacijom, a zatim je usledilo fotografisanje dvoje predsednika, nakon kojeg su se šefovi država povukli na sastanak u četiri oka.

Sastanak je trajao duže od predviđenih sat vremena, a zatim su im se pridružile zvanične delegacije. Po završetku tog sastanka, predsednici Hrvatske i Srbije obratili su se medijima.

Predsednik Srbije se sastao i sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji ga je dočekao ispred sedišta Vlade, na Markovom trgu. Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", upisao je predsednik Vučić.

Nakon toga, predsednik i premijer razgovarali su tet-a-tet, a na radnom ručku pridružile su im se delegacije dve zemlje.

Predsednik Srbije se potom uputio u Sabor, gde ga je dočekao predsednik Sabora Gordan Jandroković, a učestvovao je i na poslovnom forumu privrednika dve zemlje.

Vučić je zajedno sa hrvatskom koleginicom posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde su razgovarali sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća, i predstavljen im je projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj".

Dvoje predsednika dočekali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i profesor Dejan Jović.

Zatim je Vučić zajedno sa Kolindom Grabar Kitarović obišao na Kaptolu nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića.

Bozanić je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajedno napravili predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović.

Usledila je i svečana večera koju je u čast predsednika Srbije priredila Kolinda Grabar Kitarović.

Vučić je putem Tvitera izrazio uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini.

"Siguran sam da će @VladaRH (Vlada Hrvatske), kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Vučić je naveo i da je optimista kada je u pitanju ekonomija.

"Uveren sam da će naši odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda", napisao je Vučić.

Zahvalio je i na pozivu srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku i ocenio da pruga Beograd - Zagreb "može ponovo biti ono što je bila pre dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu".

U Zagrebu su bile postavljene srpske zastave duž trase kojom se kretao predsednik Srbije i ispred institucija koje je posetio.

Na Trgu bana Jelačića jutros je održan protest protiv posete predsednika Srbije.

Deo grada gde su Vlada i Sabor praktično je bio potpuno zatvoren, dok na Markovom trgu i okolnim ulicama nije bilo nikog izuzev novinara i policije.

Predsednik će u utorak posetiti Vrginmost i potom govoriti na sednici Skupštine Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća opština.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво