Predsednik Srbije danas u Zagrebu

Na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započinje danas dvodnevnu posetu Hrvatskoj. Predsednik Vučić biće svečano dočekan na Pantovčaku uz najviše državne počasti i intoniranje himne. Već nekoliko dana poseta je glavna tema tamošnjih medija i političara, čuju se različiti glasovi i najavljuju najrazličitije teme razgovora sa hrvatskim zvaničnicima. Najavljeni su i protesti u Zagrebu, a za samu posetu kažu da je rizična.

Ovog jutra na ulicama Zagreba prepoznaje se da se nešto neuobičajeno dešava samo zbog srpskih novinara koji se javljaju sa Trga bana Jelačića i policijskih patrola koje dežuraju, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

U štampi su se danas pojavili različiti tekstovi – u nekima se podseća na tragične epizode iz rata devedesetih, kao i da Hrvatska treba da traži izvinjenje, dok, na primer, Večernji list piše da iako izvinjenje ne bi bilo na odmet, odnosi dve zemlje su na toliko niskom nivou da će i mali koraci biti napredak.

"Dolazim, nije me strah", prenosi Večernji list Vučićevu izjavu. 

Uvodničar navodi da u Srbiji postoji predsednik koji dolazi da pokrene neke stvari nabolje i da Hrvatska treba da razmisli da li da odnosi ostanu zamrznuti u prošlosti ili da se stvara bolja budućnost.

Jutarnji list je izdvojio Vučićevu izjavu da će se naći i s kardinalom Bozanićem jer želi bolje odnose pravoslavaca i katolika.

Predsednik Srbije je uoči posete izjavio i da je njegova obaveza da ne dopusti da Srbija bude ponižavana. 

"Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo da razmišljamo o budućnosti, šta možemo da radimo za budućnost naših građana", rekao je Vučić i dodao da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog u budućnosti, iako je očigledno da o prošlosti imamo različita viđenja.

Vučića će po protokolu dočekati predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a posle sastanka u četiri oka predsednik Srbije će se sastati i sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Učestvovaće i na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća opština.

Mnogo novinarske ekipe su već u Vrginmostu, a okupljaju se i ispred rezidencije na Pantovčaku.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво