Kviz CIA o Kosovu

Srpska reč "kos" u korenu je naziva Kosova, objavila je američka Centralna obaveštajna služba (CIA) na svom "Tviter" nalogu.

Povodom otvaranja Zimskih olimpijskih igara, CIA je na svom "Tviter" nalogu objavila kviz, a među pitanjima o učesnicima tog sportskog takmičenja našlo se i ono o poreklu imena Kosovo.

CIA navodi da naziv Kosovo ima srpski koren i da je izveden iz srpske reči koja označava pticu kos. Postavljeno je pitanje koja engleska reč odgovara tom terminu.

Od ukupno 410 odgovora, 50 odsto ih je bilo tačno – odnosno polovina pratilaca naloga CIA na Tviteru koji su učestvovali u kvizu glasala je za reč "blackbird", što je engleski naziv za pticu kos.

U istom kvizu, CIA postavlja i pitanje "koja se valuta koristi za unutrašnje transakcije na Kosovu", koje opisuje kao teritoriju "veličine Delavera".

"Odgovor je – evro", navodi CIA na svom nalogu na popularnoj društvenoj mreži, ali napominje da se "u nekim srpskim enklavama koristi dinar".

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 11. feb 2018, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Pa Sta?

I šta sada? Koliko reči je došlo iz Grčke...rekli bi da je ceo svet njihov.

Ovo je samo provociranje, ništa drugo

(subota, 10. feb 2018, 22:46) - anonymous [neregistrovani]

Ето видиш!

Сад је цео свет научио две Српске речи (кос и косово) и једну велику истину: територију косово насељава Српски народ који је дао називе свих топонима на тој територији. Сад још један мали квиз, па да свет научи још две речи - Метохија и Немањић.
Ух што волем квизове!

(subota, 10. feb 2018, 19:13) - Zlatko [neregistrovani]

bravo

Etimologija je jasna i egzaktna nauka, jako malo naziva (gradovi, reke, živa bića, radnje...) na području južnog balkana ima koren u tom jeziku koji je srodan verovatno sa jermenskim, tj potiče iz područja Kavkaza. Kod njih je teorija da smo ih "osvojili" uzdizanjem nemanjičke države i nametnuli svoje nazive, dok istovremeno nijedna nauka ne može da dokaže da su drugačija postojala bilo kada ranije, takođe ni kakve veze imaju Iliri (rimski naziv) sa današnjim Albancima!

(subota, 10. feb 2018, 18:33) - Petar [neregistrovani]

Srpska reč

Sve su reči srpske na Kosovu i Metohiji. Albanci nemaju ni jedan naziv na albanskom jeziku, sve je samo prevedeno na njihov jezik i pismo kojim se služe.

(subota, 10. feb 2018, 17:15) - ladjarevic [neregistrovani]

EU prijatelji

Ovde u Nemackoj vec su izmislili ime naroda koji zivi na Kosovu: zovu se Kosovari

(subota, 10. feb 2018, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

iznenađenje

Makar rekoše da je srpska reč