Ambasada SAD u Srbiji vraća se redovnim aktivnostima

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon koji omogućava nastavak privremenog finansiranja vlade SAD do 23. marta, a ambasada SAD u Beogradu je tim povodom saopštila da se vraća svojim redovnim aktivnostima.

"Ovim je obustavljena privremena fiskalna blokada i omogućen nastavak rada državnih institucija. Ambasada SAD u Beogradu se vraća svojim redovnim aktivnostima", navodi se na Tviter nalogu američke ambasade u Beogradu.

Ambasada je prethodno na Tviteru objavila da je američka vlada u fiskalnoj blokadi, a da će ambasada SAD u Beogradu i dalje obavljati konzularne poslove, uključujući i pružanje usluga državljanima SAD kao i izdavanje viza.

Ambasada je tada navela da tokom delimične obustave rada Vlade SAD internet prezentacija i nalozi na društvenim mrežama ambasade SAD u Beogradu neće biti ažurirani.

Slična situacija se desila krajem januara, jer tada nije bio postignut dogovor o budžetu, zbog čega neke službe američke vlade nisu radile.

Tramp je, međutim, danas potpisao zakon o budžetu od 400 milijardi dolara, čime je okončana kratka blokada vlade i odobreno ogromno povećanje potrošnje uprkos narastanju budžetskog deficita.

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa prethodno su usvojili zakon o privremenom finansiranju vlade do 23. marta.

Američka administracija je od ponoći bila u blokadi, pošto Senat nije do tog roka usvojio predlog budžetskih mera, već je tek rano jutros dao "zeleno svetlo" za povećanje budžetskih sredstava i usvojio odluku o dvogodišnjem ograničavanju troškova.

Ovo je bio drugi put u 2018. godini da je rad pojedinih federalnih službi SAD doveden u pitanje, budući da je prethodno vlada bila blokirana tri dana u januaru, kada je rasprava u Kongresu o potrošnji i zakonu o imigraciji zapala u ćorsokak.

Ipak, kako je prethodna blokada uglavnom pala u dane vikenda, ona nije pogodila veliki broj državnih agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи