Orban: Budućnost EU – Britanija napolju, Balkan unutra

Mađarski premijer Viktor Orban poručuje da budućnost Evropske unije izgleda – British out, Balkan in, Central Europe up (Britanija napolju, Balkan unutra, Centralna Evropa gore). Napominje da Balkan mora biti integrisan u Uniju.

Viktor Orban je na početku obraćanja na Poslovnom forumu Srbija–Mađarska, koji se održava u Budimpešti u sklopu sednice dve vlade, a koji je pre svega posvećen energetici, rekao da pre energetskih tema treba da se ukaže na vizije i ideje.

Kako je rekao, kada je osnovan NATO, nastao je jedan izraz koji se može videti u nekim diplomatskim spisima, da je cilj koji je tada postavljen bio "da držimo Amerikance unutra, Ruse van, a Nemce dole".

"Ako to parafraziram, onda znači da budućnost u pogledu Evrope izgleda da je British out, Balkan in, Central Europe up (Britanija napolju, Balkan unutra, Centralna Evropa gore). To je naša vizija, sa svim njenim posledicama", rekao je Orban.

Dodao je da je Mađarskoj žao što Velika Britanija izlazi iz EU, ali da ona na to ne može da utiče, a da Balkan mora da se integriše u Uniju, što je, podsetio je, prihvatila i EU i odredila termin, 2025. godina.

"Nismo srećni sa tim datumom, to je skromno i suviše daleko, nama treba nešto ambiciozniji termin, ali i to što je određena 2025. godina je više nego do sada, jer se do sada ništa nije čulo o datumu", rekao je Orban.

Poručio je da će Mađarska činiti sve da se ubrza ulazak Srbije u EU.

Kako je rekao, gledano kroz brojke, zemlje Višegradske četvorke imaju za 55 odsto veću trgovinsku saradnju sa Nemačkom nego što je saradnja Nemačke i Francuske.

"Ako dodamo Srbiju i još neku manju balkansku zemlju, onda možemo da vidimo koliko će se promeniti ta ravnoteža i da će ekonomski razvoj u narednih 10-15 godina pomeriti na srednju Evropu", rekao je Orban.

Brnabić: Mađarska jedna od zemalja koje nas najviše podržavaju u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić se osvrnula na Orbanovu viziju drugačije Evrope i navela da je to vizija u kojoj će Srbija učestvovati i dati sve od sebe.

Brnabićeva je naznačila da Srbija ne želi da postane deo EU kojoj treba pomoć i podrška, već zemlja koja će na direktan način moći da doprinese ekonomskoj stabilnosti Evrope, da Evropa zajedno postane jača.

Istakla je da postoje četiri ključna pravca u kojima Srbija i Mađarska imaju saradnju, a prvi, strateški pravac, jeste upravo pravac evropskih integracija.

Navodi da je Mađarska jedna od zemalja koje nas apsolutno najviše podržavaju u Briselu, "često sa hrabrim i glasnim lobiranjem za Srbiju i branjenjem interesa Srbije".

Brnabićeva je još jednom zahvalila mađarskim partnerima na podršci na implementaciji planova u okviru poglavlja, dodajući da se Srbija nada skorom otvaranju novih poglavlja.

"Imamo Strategiju EU koja prvi put na, ne potpuno, ali prilično jasan način daje perspektivu Zapadnom Balkanu, pre svega Srbiji i Crnoj Gori, za priključenje do 2025. To je šansa i trudićemo se da je iskoristimo. Postoje tehničke i političke prepreke, ali je važno da nastavimo hrabo napred i pokažemo da rokove možemo da ispunimo", rekla je Brnabićeva.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво