Sporazumi za unapređenje ekonomske i tehničke saradnje

Tokom zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti potpisano je devet sporazuma, među kojima i sporazum koji predviđa otvaranje dva nova granična prelaza i sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je sa mađarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom sporazum koji predviđa otvaranje dva nova granična prelaza između naših zemalja.

Dopunom Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju predviđeno je da se u aprilu otvori granični prelaz Rastina-Bačstentđerđ, dok će prelaz Rabe-Kibekhaza početi sa radom nakon što se obezbedi adekvatna infrastruktura, neophodna tehnička i materijalna sredstva, kao i oprema, saopštio je MUP.

Ministri Stefanović i Pinter imali su i bilateralni sastanak na kome su razgovarali o daljem unapređenju saradnje dve policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala koja je, prema oceni ministara, iz godine u godinu sve bolja.

Stefanović i Pinter razgovarali su i o problemu iregularnih migracija, ali i drugim važnim pitanjima u oblasti policijske saradnje.

Mihajlovićeva potpisala sporazum o saradnji Srbije i Mađarske

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata između vlada Srbije i Mađarske, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade.

Mihajlovićeva je sporazum s mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom potpisala u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, a potpisivanju su prisustvovali i premijeri dve zemlje, Ana Brnabić i Viktor Orban.

''Srbija i Mađarska već uspešno sarađuju na sprovođenju važnih infrastrukturnih projekata među kojima je najveći i najvažniji projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Okvirni sporazum predviđa dodatne mehanizme koordinacije, kako bismo nastavili da unapređujemo našu saradnju i da zajedno radimo na novim projektima", rekla je potpredsednica vlade, navodi se u saopštenju.

Cilj okvirnog sporazuma je unapređenje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti infrastrukture, pre svega, u oblasti upravljanja vodom za piće i otpadnim vodama, transporta i održive mobilnosti, upravljanja čvrstim otpadom, sanaciji i rekultivaciji, zaštiti životne sredine i energetici.

Kako se dodaje sporazum će se realizovati kroz razvoj i izvođenje infrastrukturnih projekata, pripremu studija, tehničku pomoć stručnjaka za usavršavanje državnih službenika, kao i druge vidove saradnje u oblasti infrastrukture.

Ranije danas, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar poljoprivrede Mađarske Šandor Fazekaš u Budimpešti su dogovorili potpisivanje novog Memoranduma o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, kao i posetu ekspertskih delegacija koje će razmeniti iskustva i proširiti saradnju u oblasti zaštite životne sredine. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи