Podrška Mađarske reformama u oblasti pravosuđa

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je u Budimpešti sa zamenikom mađarskog ministra pravde Palom Volnerom koji je čestitao na usvajanju Strategije o proširenju EU i naveo da je to podsticaj Srbiji na njenom daljem evropskom putu.

Volner je dodao da je to i znak da Srbiji predstoji puno rada i zalaganja kako bi do 2025. godine postala punopravna članica.

Mađarska će, kako je naglasio, i dalje nastaviti da pruža podršku Srbiji, kao i da mađarsko Ministarstvo pravde stoji na raspolaganju srpskim kolegama po pitanju razmene iskustava i stručne saradnje.

Kuburovićeva i Volner su se usaglasili da dve zemlje imaju dobru saradnju u svim oblastima, a posebno u oblasti pravosuđa.

Ministarka je istakla da je Srbija posvećena evrointegracijama i ispunjenju obaveza na najkvalitetniji način, kako bi sa jedne strane postala punopravna članica EU, a sa druge svojim građanima omogućila što bolji život i prosperitet.

Ona je naglasila da Srbija posebnu pažnju posvećuje položaju nacionalnih manjina i ukazala da u Srbiji postoje sudije i tužioci mađarske nacionalnosti, kao i da se sudski postupci sprovode i na mađarskom jeziku. 

Navela je i da se vodi računa o zastupljenosti nacionalnih manjina i prilkom imenovanja javnih izvršitelja i javnih beležnika.

Oni su istakli i da tužilaštva Srbije i Mađarske, takođe, imaju dobru i efikasnu saradnju, posebno u obalasti organizovanog kriminala, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarka Kuburović i Volner su ukazali da će Srbija i Mađarska u narednom periodu raditi na uspostavljanju pravne harmonizacije u cilju daljeg unapređenja saradnje, što je od velike važnosti budući da vladavina prava i pravosuđe predstavljaju jedne od najznačajnijih oblasti u svakoj državi članici EU.

Sastanak je održan u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

broj komentara 0 pošalji komentar