Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, potpisano deset sporazuma

Četvrta po redu zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske održana je u Budimpešti, na kojoj su se razmatrali započeti projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa Beograda i Budimpešte. Potpisano je devet međudržavnih sporazuma u različitim oblastima i jedan sporazum u privatnom sektoru.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom, vodenom i železničkom saobraćaju.

Parafe na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Godišnji plan rada za 2018. godinu, koji predstavlja aneks Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i Peter Sijarto.

Ministar poljoprivredne Branislav Nedimović potpisao je dva sporazuma i to Pismo o namerama o poljoprivredno-prerađivačkoj saradnji sa mađarskim kolegom Šandorom Fazekašem, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošem Šestakom.

Potpisan je i sporazum u oblasti nauke i obrazovanja, pa su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Peter Sijarto parafirali Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između dve vlade za period od 2018. do 2020. godine i Plan rada Programa prosvetne, kulturne i naučne saradnje za 2018-2020 godinu.

Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za nacionalnu privredu Mihalj Varga i ministar za rad Zoran Đorđević.

U oblasti odbrane, zaključen je Memoradnum o razumevanju dva ministarstva o saradnji u oblasti izrade vojnih mapa i razmene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa, koji su potpisali mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković.

Takođe, direktor mađarskog Državnog trezora Jozef Mesaros i pomoćnik direktora Uprave za trezor Srbije Saša Ćelić potpisali su Sporazum o saradnji trezora dve države.

Pored međudržavnih sporazuma, potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru i to Memorandum o razumevanju oko osnivanja kompanije u Arilju putem zajedniočkog ulaganja.

Memorandum, koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju potpisali su Melinda Totmarton iz mađarskog "Horajzon fud" i Milan Stanić iz Srbije, vlasnik "Milan Stanić doo". 

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban svečano dočekao srpsku koleginicu Anu Brnabić, koja predvodi delegaciju Vlade Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa Viktorom Orbanom Ana Brnabić je rekla da su odnosi dve zemlje na na istorijski najvišem nivou, poručivši da će Srbija nastaviti da ulaže u te odnose.

Brnabićeva se sastala i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom, a zatim se sa Orbanom obratila učesnicima Privrednog foruma Mađarska–Srbija.

Zajedničko zasedanje dve vlade u Budimpešti ovoga puta je bilo u novom političkom kontekstu nakon što je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru 2016. godine u Nišu.

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi usklađivanja međudržavnih interesa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво