"Adresa za rešenje sukoba – Tirana, a ne Priština"

Na devetoj rundi dijaloga o Kosovu i Metohiji u Palati "Srbija" učestvovali su predstavnici ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, službi bezbednosti. Čuli su se predlozi za razgraničenje sa Albanijom i otvoren odnos koji se, kažu, neće završiti dok sve što je dogovoreno ne bude primenjeno.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin istakao je da je nesporno da je prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije, albanske i srpske, Tirana, a ne Priština, jer se u Albaniji formuliše politika Albanaca.

"Mi govorimo o istorijskom sukobi dve nacije, ne dva dela teritorije, ili dva dela te nacije. Gde god Tirana ima pretežan uticaj, a ima ga svuda gde je albanska zajednica zastupljena u vlasti i tamo je zastupljen negativan odnos prema Srbima i Srbiji", rekao je Vulin na konferenciji za medije povodom okruglog stola "Političko-bezbednosni i odbrambeni aspekti kosovsko-metohijskog problema", koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Vulin je rekao da je reč o "Velikoj Albaniji", ne samo rešavanju kosmetskog problema.

"Radi se o sukobu sa 'Velikom Albanijom' koja vrlo jasno u političkom i geografskom smislu pokušava da nacrta svoje granice", naveo je Vulin dodajući da se suočavamo sa ideologijom ekspanzionizma.

Prema njegovim rečima dogovor koji bi se postigao bio bi taj da se posle čitavog veka "Velika Albanija" zaustavi, jer je do sada samo napredovala.

"Za mir i budućnost Balkana je bitno da 'Velika Albanija' ne nastavi sa agresivnim kretanjem", uveren je on.

Kritkovao je, istovremeno, što vladaju muk i tajac kada Albanci izjavljuju da će stići do Niša.

"Samo jedinstvena i ekonomski jaka Srbija je jedina brana 'Velikoj Albaniji'", poručio je on.

Ponovio je da je tačno da se zamrznuti konflikt Kosova i Metohije ne sme ostaviti deci, ali i da se ne smeju ostaviti i drugi nerešeni problemi srpskog naroda na drugim prostorima.

"Srpsko nacionalno pitanje rešavati u celini" 

Upitan za izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi "istorijski sporazum" mogao biti postignut ove godine, Vulin je odgovorio da postoje Ustav, zakoni i načini na koje se to dešava i da ne misli da se može rešavati samo jedan deo srpskog nacionalnog pitanja.

"Neophodno je da se srpsko nacionalno pitanje rešava u celini kako bi mogli obezbediti trajan i održiv prostor za život i mir naše dece", dodao je on.

Poručio je da, kada je reč o novoj strategiji Evropske komisije, postoji kolizija u samom tekstu jer ako treba da Srbija postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, koje se ne pominje u tekstu i koje ne vide kao pravnu državu.

"Ništa što ćemo uraditi na Kosovu i Metohiji neće biti uzrokovano našim putem ka EU, već samo time što mislimo da je dobro za srpski narod, a ne što će se svideti evropskoj birokratiji", naglasio je Vulin.

Što se Crne Gore i njenog odnosa prema Kosovu tiče on je rekao da smatra da treba voditi računa o intersima svih strana, te da je podrška nezavisnosti Kosova problematična, posebno kada dolazi od onih sa kojima delimo granicu ili smo suštinski tako bliski.

Na kraju on je ukazao i na problem što se u kosovskoj vlasti nalaze osobe koje su osuđivane u Srbiji, kao što je Rustem Beriša.

Đurić: Unutrašnji dijalog će doprineti bezbednosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju predsednik Radne grupe za vođenje unutrašnjeg dijaloga Marko Đurić ocenio je da nema sumnje da će unutaršnji dijalog doprineti ukupnoj bezbednosti Srbije, a pitanje Kosova i Metohije je pitanje od kojeg zavisi bezbednost cele naše zemlje od sela u opštini Gora do Horgoša.

"Rešavanje kosmetskog problema je jedno od ključnih determinanti bezbednosti naše zemlje, i zato je važno da o tome razgovaraju najumnije srpske glave, najbolji strateški mislioci", naglasio je Đurić.

Ocenio je da je za Srbe na KiM veoma važna poruka predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće dozvoliti da se srpskom narodu u južnoj pokrajini ponavljaju pogromi, progoni, dani kao što je bio 17. mart i nasrtaj na srpski narod.

"Mi ćemo u 2018. udvostručiti naše napore da pomažemo Srbima na KiM da opstanu. Srbija je i danas, kada već 18 godina nema punu kontrolu i ne vrši u punoj meri vlast, najveći davalac doprinosa školstvu, zdravstvu i mnogim drugim aspektima. Na to smo ponosni i sa tim ćemo nastaviti. Pokazujemo tako da je država Srbija matična država svih koji žele da budu njen deo", naglasio je Đurić.

Rekao je da deli mišljenje Vulina da srpsko nacionalno pitanje treba posmatrati celokupno i da sigurno položaj Srba na Kosovu i Metohiji jeste povezan sa sudbinom Srba na čitavom prostoru.

Najavio je da će za nekoliko dana biti predstavljen izveštaj sa detaljima šta je Srbija učinila na pomoći srpskom narodu.

"Izvršiti pritisak na Prištinu" 

Zatražio je od međunarodne zajednice da izvrši adekvatan pritisak na Prištinu kako bi sprovodila njene preuzete obavete, podsećajući da čekamo već četiri godine na Zajednicu srpskih opština.

"Da su posvećeno vršili pritsak kao što je slučaj kada je nešto u njihovom interesu, čekanje ne bi bilo tako dugo. U našim očima to utiče na nihov pregovarački kredibilitet, ako ne i kapacitet", uveren je Đurić.

Što se pravno obavezujućeg sporazuma tiče poručio je novinarima da o tome treba da pitaju biroktrate u Briselu.

"Voleo bih da među uslovima i zahtevima, na mnogo značajnijem mestu vidim formiranje ZSO", rekao je Đurić.

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom rekao je da je Srbija duže od godinu dana čekala na Prištinu zbog neopravdanih okolnosti, da nikada nije bežala, ali da sada ima ozbiljne razloge da se najpre utvrde činjenice u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара