Šta se očekuje od strategije za prijem Srbije u EU?

Evropska komisija usvojiće sutra strategiju za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU. Prvi put od početka procesa, jedan dokument Unije navodi 2025. godinu kao okvirni rok u kojem je moguće članstvo Srbije i Crne Gore u Uniji. U Briselu su ocenili da je to prvi u seriji važnih koraka koji očekuju Srbiju i Balkan ove godine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister kaže da je 2025. neobavezan termin i naglašava da pristupanje Srbije i susednih država Uniji zavisi od ispunjavanja strogih "pravnih, političkih i ekonomskih" kriterijuma.

Mediji javljaju da u Strategiji "nema Kosova i da se Priština pominje samo u kontekstu dijaloga sa Beogradom". 

Sastanak Evropske komisije održaće se sutra posle podne u Strazburu. Odmah zatim, dokument će javnosti predstaviti visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Nakon toga će se, kasno posle podne, voditi rasprava o strategiji na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. Strategija će biti upućena zemljama-članicama, koje će imati priliku da se o njoj odrede na samitu evropskih lidera u martu.

U sredu, dan posle usvajanja strategije, u posetu Srbiju dolazi komesar Johanes Han.

Od strategije se očekuje da prvi put odredi okvirni, indikativni rok za prijem u članstvo Srbije i Crne Gore, kao vodećih zemalja u tom procesu.

Osim toga, strategija bi trebalo vrlo precizno da navede koji poslovi i koji rezultati će biti potrebni od danas do 2025. da bi taj cilj bio ostvaren. U najkraćem, potrebna je politička volja za sprovođenje stvarnih reformi, pre svega u oblasti vladavine prava i postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

U nacrtu je pomenuta 2019. kao rok za taj sporazum, ali konačni tekst bi, prema nekim izvorima, mogao samo da navede "postizanje sporazuma što je pre moguće".

S druge strane, strategija očekuje da zemlje-članice pojačaju svoj angažman i podršku Srbiji i zato je ključno u kojoj meri će one podržati taj dokument koji će biti usvojen sutra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво