Rojters: Zapadni Balkan na samitima EU pre priključenja

Grupa od 12 država članica EU želi da zapadnobalkanska šetorka učestvuje na godišnjim samitima EU i pre nego što se priključe Uniji, piše "Rojters" na osnovu dokumenta u koji je imao uvid.

Nakon godina zanemarivanja Zapadnog Balkana i usled rastućeg uticaja Rusije i Kine u regionu, Evropska komisija spremna je da sutra obelodani plan prema kome bi Srbija i Crna Gora mogle da postanu prve koje će se priključiti EU do 2025. godine, naveo je Rojters.

Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka žele da na godišnjim samitima EU učestvuju i lideri zapadnobalkanske šestorke, ističe se u dokumentu. 

Prema predlogu tih država, koji je predat Evropskoj komisiji krajem januara, traži se da ministri sa Zapadnog Balkana učestvuju na sastancima EU koja se tiču zaštite životne sredine, zdravstva, saobraćaja i spoljne politike.

Ukidanje troškova rominga za mobilne telefone za oko 18 miliona građana Zapadnog Balkana trebalo bi, takođe, da bude razmotreno, navedeno je u dokumentu.

To su mere koje ne koštaju, a imale bi ogroman politički uticaj i bile bi instrument povećanja imidža EU u regionu, ističe se u predlogu 12 zemalja Unije.

Zatraženo je da zvaničnici EU mnogo češće posećuju Zapadni Balkan, preneo je Rojters.

Nemačka, koja najviše u EU izdvaja sredstva za zemlje kandidate, oprezna je što se tiče prijema zapadnobalkanske šestorke, jer smatra da najpre treba da se obezbede vladavina prava i da se iskoreni organizovani kriminal i korupcija, prenosi Rojters.

Nemačke diplomate strahuju da bi moglo doći do ponavljanja greške iz 2007. godine kada su se Uniji priključile Rumunija i Bugarska, a mnogi zvaničnici EU veruju da su one ušle u EU pre nego što su bile spremne i imale probleme sa korupcijom i oslabljenim pravosuđem.

Bugarska, koja predsedava Savetu Unije do 30. juna, kao jedan od prioriteta vidi priključivanje svojih suseda Uniji, i biće domaćin samita EU u Sofiji, u maju.

I Velika Britanija, iako izlazi iz EU, podržava težnje zapadnobalkanske šestorke da se priključi EU i biće domaćin okupljanja članica EU i predstavnika Zapadnog Balkana u julu, navela je britanska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво