"Strategijom EU pokazuje da joj je stalo do Zapadnog Balkana"

Predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak kaže za RTS da se Strategijom proširenja, koju sutra objavljuje Evropska komisija, nazire mapa puta Srbije u procesu evrointegracija. Ističe da je Strategijom Evropska unija rešila da pokaze da joj je stalo do Zapadnog Balkana i da taj region što više približi sebi.

Vladimir Međak je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da je vrednost Strategije proširenja to što je najpozitivniji dokument od 2003. godine i Strategije iz Soluna, jer se prvi put pominju godine.

"Rečeno je da bi države Zapadnog Balkana, u ovom slučaju samo Srbija i Crna Gora koje su izdvojene kao najnaprednije, jer zapravo mi samo i vodimo pregovore o članstvu, mogle da završe pregovore i pristupe do kraja 2025. godine", objasnio je Međak.

Kako bismo ispunili taj rok i pristupili do kraja 2025. godine – do kraja 2023. godine moramo da zatvorimo poslednje poglavlje.

"Da bismo do kraja 2023. godine zatvorili poslednje poglavlje mi tokom 2020. moramo da dobijemo takozvana merila za zatvaranje u poglavljima 23 – pravosuđe i osnovna prava i 24 –pravo na slobodu i bezbednost, što znači da do kraja 2019. godine moramo da ispunimo merila koja sada imamo u tim poglavljima", dodao je Međak.

Naglasio je da se tu nazire mapa puta evrointegracija.

Povoljan period narednih godina 

Istakao je da zemlje Zapadnog Balkana imaju jedan povoljan period narednih godina, jer Unijom predsedavaju države koje su u regionu i direktno su zainteresovane za Zapadni Balkan ili su velike države koje vode i koje su lideri u celom procesu.

"Zapravo mislim na Francusku i na Nemačku, 2020. i 2023. godine biće francusko i nemačko predsedavanje i tada će se zapravo stvari završavati, jer velike države mogu dosta toga da poguraju", kaže Međak.

Ukazao je da za 2018. godinu komesar za proširenje Johanes Han kaže da će biti godina Zapadnog Balkana, ali da time ne misli samo na Srbiju.

"Mi dobijamo ovu Strategiju i naš proces već teče određenom dinamikom. Ono što on misli i on se nada da će se proces odblokirati možda za Makedoniju i Albaniju i on očekuje da će možda ove godine, ako reše prbleme koje imaju – Makedonija sa imenom, Albanija sa sopstvenom reformom pravosuđa, da će ove dve države moći da dobiju datum za početak pregovora", navodi Međak.

Značaj samita lidera EU i Zapadnog Balkana 

Naglasio je da je značaj samita lidera EU i Zapadnog Balkana, koji je najavljen za maj, u tome što ga nije bilo 15 godina i da nakon toliko godina svaki prvi naredni korak bude veoma bitan.

"Time se Zapadni Blakan postavlja na agendu EU i jedna od stvari koju smo čuli u ovoj Strategiji koju ćemo videti sutra, naravno sada pričamo sve u nagađanjima, videćemo sutra šta piše u Strategiji, jeste da ovi sastanci postanu redovni, jer redovnim sastancima vi zapravo pokazujete bitnost Zapadnog Balkana i ovom Strategijom EU je zapravo rešila da pokaže da joj je do Zapadnog Balkana stalo, da se vrati na Zapadni Balkan i da Zapadni Balkan što je moguće više približi sebi i na kraju da Zapadni Balkan postane deo EU", objasnio je Međak.

Na pitanje da li se dinamika koju bismo mogli da vidimo u Strategiji poklapa sa onim što se očekuje od Beograda kada je reč o poglavlju 35 i normalizacijom odnosa sa Prištinom, Međak kaže da bi sačekao da vidi šta zaista piše u Strategiji.

"Mi imamo pregovarački okvir sa EU koji je vrlo jasan, to je dokument iz decembra 2013. godine koji su države članice usvojile. Ovo će biti Strategija Evropske komisije, a u ovom dokumentu piše da Beograd i Priština treba da zaključe pravno obavezujući sporazum do kraja pregovora Srbije o pristupanju EU, tako da ćemo videti šta piše u Strategiji i da vidimo kako se te dve dinamike poklapaju", rekao je Međak.

Istakao je da 2025. godina koja je navedena kao moguća za pristup EU nije zacrtana.

"Ona se neće desiti ako države Zapadnog Balkana ne odrade svoj deo posla, čist protok vremena neće nas učiniti članicom. Srbija zna šta treba da radi, postoje akcioni planovi, postoje strategije i to mora da se ispuni, bez toga sam protok vremena će nas učiniti sedam godina starijim, ali nas neće učiniti članicom EU", zaključio je Međak.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара