Vulin poziva Crnu Goru da ne šalje oficire na Kosmet

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da bi Crna Gora trebalo da se uzdrži od slanja štabnih oficira u NATO misiju Kfora na Kosovo i Metohiju, bez prethodnog dogovora sa Srbijom. Povodom posete predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, poručuje da nije ubeđen u iskrenost i dobre namere Hrvatske.

"Zaista bih zamolio da se uzdrže od toga, da ne rade takve poteze, a da ne pitaju Republiku Srbiju, jer ako to budu uradili sigurno neće pomoći ni dijalogu, sigurno neće pomoći stabilizaciji na našem prostoru, a sigurno neće pomoći poboljšavanju odnosa sa državom Srbijom", istakao je Aleksandar Vulin.

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore je u petak utvrdio predloge odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiji Kfor na Kosovu, preneli su podgorički mediji.

"Ja bih najlepše zamolio crnogorsku državu i crnogorsko Ministarstvo odbrane da još jednom razmisli i da ne šalje vojsku na Kosovo i Metohiju", izjavio je Vulin tokom posete Bačkoj Topoli, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Oni vrlo dobro znaju, dodao je ministar odbrane, da je Kosovo i Metohija deo države Srbije po rezoluciji UN 1244.

"Podsetiću ih čak da su za vreme NATO agresije bili deo iste države i da su i građani Crne Gore bili ubijani od strane potpuno istog agresora", rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

"Nisam ubeđen u iskrenost Hrvatske"

Ministar odbrane kaže i da nije ubeđen u iskrenost Hrvatske, čija predsednica je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputila poziv za posetu.

"Ne verujem da će tamo biti dočekan onako kako zaslužuje čovek koji dolazi s porukom mira i čovek koji se vrlo često suprotstavi javnosti u Srbiji, da bi omogućio da se razgovara i da se u Hrvatskoj čuju neke bolje reči i čuju neki bolji tonovi", rekao je Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje.

Istakao je da nije ubeđen u iskrenost i dobre namere, na prvom mestu zato što je hrvatska Vlada ovu posetu pokušala "da oteža, da je spreči i da je učini lošom, tražila nekakve besmislice i tražila svaki način da do posete suštinski ne dođe", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin kaže da bi verovao u iskrenost hrvatske strane "da su bili u stanju najpre da se uzdrže od mržnje".

"Verovao bih da su jedinstveno istupili pred predsednika Vučića, da su ponudili konkretne teme o kojima će da razgovaraju, da su ponudili da kažu da je vreme da se Bečki ugovor konačno sprovede, da kažu da će razgovarati o isplati svih zaostalih penzija, o vraćanju imovinskih prava proteranim Srbima, da će im omogućiti da se njihova imovina ponovo vrati, da se njihov radni staž uplati, onda bih bio veći optimista", dodao je Vulin.

Napominje da se boji da u Hrvatskoj predsednik Vučić nema sagovornike s druge strane.

"Iskreno mislim da ne treba da ide zato što tolika količina mržnje koja ga tamo očekuje i tolika količina mržnje prema njemu i prema Srbima je nešto što nije civilizacijski. Hrvati imaju zbog čega da se izvinjavaju, mi to nikada nismo tražili, a oni pokušavaju da sabotiraju i ovu posetu. Jednostavno, sumnjam u njihovu iskrenost", rekao je ministar Vulin.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво