Ljajić: Vučićeva poseta Zagrebu će smanjiti tenzije

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, predstavlja priliku da se konačno počne sa rešavanjem otvorenih pitanja između dve zemlje, kaže za RTS potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i ističe da će to doprineti smanjenju tenzija.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će u narednom periodu biti disonantnih tonova iz Hrvatske, ali da je važno da će do posete doći.

"Jako je važno sa stanovišta naših međunarodnih odnosa, verujem da će se smanjiti tenzije i ovo će biti prilika da se otvore važne ekonomske teme", rekao je Ljajić i naveo da mi više izvozimo nego što uvozimo u Hrvatsku, te da od 2013. godine nije bilo zajedničkih sednica odbora dve zemlje.

Precizirao je da je po prvi put između Srbije i Hrvatske robna razmena dostigla milijardu evra, s tim štio Srbija ima 44 miliona evra više izvoza nego uvoza.

Najvažnije je, kaže, to što će ovo biti prilika da se konačno počne sa rešavanjem teških pitanja između dve zemlje, te poseta može da ima veliku istorijsku važnost.

"Bitno je da hrvatska vlada učestvuje u realizaciji ove posete, pošto predsednica ima više protokolarnih ovlašćenja. Bez vlade plašim se da nećemo moći ova pitanja rešavati", rekao je Ljajić.

Dodao je da treba biti realan što se tiče dometa rezultata ove prve posete, ali i naveo da će sama poseta smanjiti tenzije – ukoliko sa hrvatske strane postoji spremnost da se ozbiljno uđe u rešavanje ovih pitanja.

Preostaje teži deo posla za put Beograd-Sarajevo  

Upitan da prokomentariše trojni sastanak Aleksandra Vučića, Redžepa Tajipa Erdogana i Bakira Izetbegovića u Istanbulu, Ljajić je rekao da su razgovori uvek bolji od svađa.

"Ali, konkretna korist zavisi od rezultata posete. Ova poseta i susret može biti od ogromne važnosti ukoliko se krene u realizaciju dogovorenog", rekao je Ljajić.

Što se tiče dogovora o putu Beograd-Sarajevo, naveo je da tu spora nema, te da je i ranije rečeno da će Srbija prihvatiti svaki dogovor i svaku trasu za koju postoji saglasnost u BiH.

"Došlo se do toga da se rade obe trase. Za iduću nedelju najavljen je dolazak tehničke ekipe Turske", rekao je Ljajić i dodao da preostaje teži deo posla, a to je izrada tehničkog rešenja trase, dogovor unutar BiH i finansiranje.

Upitan o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini koji je potpisan u Turskoj, Ljajić je rekao da je sa srpske strane učinjeno sve da se ispregovara dobar sporazum koji ide u našu korist – jer je Turska, prema njegovim rečima, morala biti popustljivija zbog različitih ekonomija naše dve zemlje.

"Sve zavisi od mogućnosti naših privrednika da to iskoriste. Moraju da se bore da ispune stroge uslove za izvoz, prvenstveno mesa. Imali smo već dve posete turskih inspektorskih službi koje su obilazile naše klanice, imamo visoke standarde koji treba da budu ispunjeni da bi određena klanica mogla da izvozi na tursko tržište", rekao je Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара