Ko (ne) sarađuje u istrazi ubistva Ivanovića?

Iz Prištine, od glavnog kosovskog tužioca stiže vest da ima nekih dokaza o ubistvu Olivera Ivanovića, ali i optužbe na račun Beograda. S druge strane, ovdašnji zvaničnici ponavljaju da ni u slučaju Ivanović nema dobre saradnje sa prištinskim organima. O tome su, kažu, obavestili šefa misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji. Sa njim su u Beogradu razgovarali predsednica Vlade Srbije i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dve nedelje posle ubistva Olivera Ivanovića glavni tužilac iz Prištine kaže da su prikupili nekoliko dokaza, ali da se još ne zna ko je ubica. Istovremeno optužuje Beograd da ne sarađuje u otkrivanju identiteta atentatora.

S druge strane, Ministarstvo pravde poručuje da će, kada Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupi tražene podatke, oni biti prosleđeni nadležnima u pokrajini.

"Kolika je iskrena volja i želja za saradnjom kosovskih organa sa nadležnim organima u Beogradu govori i to da do danas Tužilaštvu za organizovani kriminal nije dostavljena nijedna tražena informacija, pa čak ni zapisnik sa uviđaja, posle više od dve nedelje od ubistva Ivanovića. Toliko o njihovoj iskrenoj saradnji", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Dan ranije, o istrazi ubistva Olivera Ivanovića govorio je i Hašim Tači.

"Kosovske institucije će izaći sa konkretnim rezultatima u vezi sa ovim ubistvom. Početni podaci ukazuju da je to bio kriminalno-mafijaški napad, isključujući bilo kakvu mogućnost međuetničkog slučaja", naveo je Tači.

U razgovoru sa šefom misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji posebna pažnja, kažu, posvećena je slučaju ubistva Ivanovića. Saglasni su da oni koji vode istragu moraju to da čine objektivno i sveobuhvatno.

"Bilo bi važno da pokrajinski organi sve informacije koje imaju podele sa našim organima koji sprovode istragu. Do sada to nisu ni približno uradili u zadovoljavajućoj meri i smatram da to dosta govori o njihovom odnosu prema celom ovom slučaju. Ništa dobro o tome ne govori", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Srbija od Ujedinjenih nacija očekuje da budu ujedinjeni u nastojanju da se reši slučaj ubistva Olivera Ivanovića, ali i zaštite tamošnji Srbi. Izveštaj Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji biće predstavljen Savetu bezbednosti za pet dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво