Kurc: Nesumnjiva podrška Austrije Srbiji na putu ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu na podršci koju je davao Srbiji. Naveo je da očekuje da će ta podrška biti još veća, sada kada je Kurc na čelu Vlade Austrije, naročito u pogledu evropskih integracija. Podrška Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana biće među prioritetima austrijskog predsedavanja EU u drugoj polovini godine, poručio je Kurc.

Aleksandar Vučić je poručio i da će Austrija u Srbiji kao i do sada imati prijatelja i moći da računa na njenu podršku i ubuduće.

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom posebno istakao ulogu Sebastijana Kurca prilikom rešavanja problema izazvanih migrantskom krizom, rekavši da je Kurc pritom uvek vodio računa i o interesu Evrope, ali i nacionalnim interesima svoje zemlje i zahvalio na pomoći koju je Srbija u tom pogledu dobila od Austrije.

Kako je rekao, Austrija će i ubuduće, kao i do sada, moći da računa na podršku Srbije ističući da o prijateljstvu dva naroda govori i broj građana Srbije koji žive i rade u Austriji.

Takođe je napomenuo da je Beč četvrti grad na svetu po broju Srba koji u njemu žive i da i to pokazuje koliko im je Austrija bliska, koliko su u toj zemlji poštovani...

Vučić je zahvalio na dosadašnjoj podršci Srbiji koju je Kurc pružao kao ministar spoljnih poslova i naveo da očekuje da će i sada, kao kancelar, nastaviti da pruža podršku Srbiji i pomogne joj na njenom evropskom putu.

Kurc: Podrška Austrije nesumnjiva

Sebastijan Kurc je izjavio da će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka EU, kao i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana, te da će to biti i jedan od prioriteta predsedavanja Beča EU u drugoj polovini ove godine.

"Kao ministar spoljnih poslova, pružao sam podršku Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i to ću činiti i kao šef vlade", naglasio je on.

Kurc je rekao da je Austrija u tesnom kontaktu sa Bugarskom, aktuelnim predsedavajućim EU, i da je cilj obe zemlje da u ovoj godini zemlje Zapadnog Balkana napreduju na evropskom putu.

"Možemo iskoristiti naše predsedavanje da još intenzivnije podržimo zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU. Ja ću prisustvovati u maju Samitu o Zapadnom Balkanu, koji priređuje Sofija, a nastavićemo i sa pružanjem podrške kroz Berlinski proces", objasnio je Kurc.

Ukazao je da je potrebno posvetiti se brojnim oblastima, od borbe protiv korupcije, do daljeg sprovođenja reformi, ali i rešavanja problema prošlosti.

Austrija je, prema njegovim rečima, pružala podršku u prošlosti kroz bilateralnu saradnju, akcionim planovima koje je pripremala za saradnju sa zemljama regiona, sa kojima ima dobro iskustvo i nastaviće s tim nezavisno od predsedavanja EU.

Kurc je, na početku konferencije, rekao da se raduje što je imao priliku da u Beču primi Vučića – svog ličnog prijatelja, ali i prijatelja Austrije, kako je rekao.

Ukazao je da su proteklih godina tesno sarađivali i da je on kao šef diplomatije, tada, u više navrata posetio Srbiju.

Čestitao je predsedniku Vučiću na pozitivnom razvoju, dodajući da je srpski predsednik, u funkciji premijera, pokrenuo brojne reforme koje su pokazale delotvornost.

S tim u vezi je podsetio da Srbija ima pozitivan ekonomski razvoj, smanjuje nezaposlenost, i naglasio da ga posebno raduje što je Austrije mogla, svojom podrškom, da dâ pozitivan doprinos.

Kurc je podsetio da investicije iz Austrije u Srbiji iznose dve milijarde evra, da u Srbiji radi trenutno 450 firmi, a uskoro će ih biti 500, čime je Austrija i najveći strani investitor u Srbiji.

Kurc je naveo i da dve zemlje vežu i brojni Srbi koji žive u Austriji, navodeći da ih ima oko 300.000. 

Susedi od pomoći na evropskom putu

Srbija ima tri puta po šest meseci, tokom kojih će Evropskoj uniji predsedavati njeni susedi, da iskoristi za svoj put dalji u EU, konstatovao je Aleksandar Vučić, ali je istakao da problem Kosova i Metohije moraju da reše sami Srbi i Albanci.

Rekao je da je Srbiji potrebna pomoć i podrška i da je i ima u predsednicima vlada Bugarske i Austrije.

"Čini se da vidimo svetlo na kraju tunela, i izlaz iz teških situacija u kojima je bila naša zemlja. Za svako rešenje između Beograda i Prištine biće potrebna podrška međunarodne zajednice, a tako i Austrije", poručio je Vučić.

"Ako već pokušavamo da rešimo ovaj vekovni problem, zamolio bih da to zadobije pažnju EU", dodao je predsednik Srbije.

Izrazio je uverenje da kancelar Kurc ima "bezgraničnu volju" da pomogne nama i drugim narodima u regionu.

"Bićemo dosadni i zvaćemo ga da češće dolazi u našu zemlju", naglasio je Vučić.

Dodao je da ne možemo očekivati čuda za vreme predsedavanja suseda, već da je na nama da ispunimo obaveze.

Ukazao je da je zahvalan Kurcu za sve što je učinio, ne samo za Srbiju već i za ceo Zapadni Balkan, na njegovom posvećenom radu i stalnim porukama podrške.

"Imali smo priliku da zajedno radimo i na jednom od najtežih pitanja za savremenu Evropu, kao što je migrantska kriza. Kurc je bio posvećen tom pitanju i pozivao danonoćno da vidi ko kako može da zaštiti interese Evrope i Austrije, pomagao je Srbiji i to ne možemo nikada da zaboravimo", rekao je Vučić.

Poziv investitorima da dođu u Srbiju 

Ukazao je na ekonomsku saradnju dve zemlje, ponovo ističući da u Srbiji 450 austrijskih kompanija zapošljava 13.000 ljudi, navodeći da očekuje da će se taj broj značajno povećati.

"Obavestio sam predsednika Vlade Austrije o sastanku sa Privrednom komorom Austrije i investitorima, koji su rekli da nikada nije bilo bolje u Srbiji nego 2017. godine, a biće i sve bolje. Pozivamo i druge investitore da dođu u našu zemlju i da vide da je Srbija na putu ka EU, zemlja koja se menja", naglasio je Vučić.

Ukazao je da dve zemlje imaju dobru saradnju u svim sferama i zamolio Kurca da svoju dosadašnju bezrezervnu podršku Srbiji pruža i u budućnosti.

Rekao je da očekuje da saradnja dve zemlje bude još uspešnija sada kada je Kurc na mestu kancelara i da će češće dolaziti u Srbiju.

"Ima otvoren poziv, bio je mnogo puta, ali nikada nije mogao da se zadrži. Kako dođe, prođe tri-četiri sastanka i ide nazad. Nadam se, iako nije realno, da će kao kancelar imati više vremena, da će moći duže vremena da provede u našoj zemlji", istakao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Srbija imati priliku da ugosti kancelara u prvoj polovini ove godine, a predsednika Aleksandera van der Belena u drugoj.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара