Makalister: Za ulazak u EU nephodna normalizacija odnosa sa Prištinom

Pregovarački okvir za ulazak Srbije u Evropsku uniju zahteva "kontinuirani angažman ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom", ukazuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

Makalister je u intervjuu Tanjugu rekao da bi ovaj proces postepeno trebalo da dovede do "sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", s ciljem da obe strane budu u mogućnosti da u potpunosti ispunjavaju svoja prava i obaveze.

Prema nacrtu Staregije Evropske komisije, u koju je Tanjug imao uvid, do 2019. godine trebalo bi da dođe do "sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova", a izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog paralmeta naglašava da je cilj tog procesa "vidljivo i održivo" poboljšanje odnosa sa Kosovom.

"Unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom je veoma važan, a normalizacija odnosa doneće dobrobit narodu u Srbiji i na Kosovu i biti osnova za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kaže Dejvid Makalister.

Prema njegovim rečima, Srbija dobro napreduje na putu ka članstvu u EU i smatra da se u prvoj polovini 2018. godine može očekivati otvaranje novih poglavlja.

Istovremeno najavio je da u aprilu počinje sa izradom izveštaja, koji će Evropski parlament usvojiti kao rezoluciju o Srbiji.

"Srbija dobro napreduje na ka svom strateškom cilju sa otvorenih 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ukoliko se sva energija usmeri na usvajanje i primenu reformi, nova poglavlja mogu biti otvorena u prvoj polovini 2018. godine", kaže izvestilac za Srbiju.

Podseća da pregovarački okvir posebnu pažnju pridaje poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kao i poglavlju 35 koje se bavi normlizacijom odnosa.

"Ove oblasti su u samoj srži pristupnog procesa i suštinski napredak u ovim obolastima neophodnan je kako bi se približilo EU", kaže Dejdvid Makalister i dodaje da su EU institucije, među njima i Evropski parlament, spremne da pomognu Srbiji na tom putu.

"Od Srbije zavisi da li će biti sledeća članica EU" 

Dodao je da od Srbije zavisi da li će do 2025. godine ispuniti očekivanja Evropske komisije, ali i kriterijume EU, i postati sledeća članica Unije.

"Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker identifikovao je Srbiju i Crnu Goru kao lidere sa, u najboljem slučaju, 2025. godinom kao datumom za pristupanje EU. Da li će Srbija biti spremna da do tada uđe u EU zavisi od brzine reformi, dakle od usklađivanja Srbije sa EU zakonodavstvom. U praksi, to znači da država mora da ispuni kriterijume u svih 35 poglavlja pre nego što pregovori u svim oblastima budu finalizovani", izjavio je Makalister.

Na pitanje Tanjuga kako vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu ubistva Olivera Ivanovića, Maklister je ponovio osudu ubistva, koju je pokazala cela EU, ali i pohvalio "proaktivan pristup" obe strane u cilju spuštanja tenzija.

"EU i ja lično snažno osuđujemo ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo 16. januara. Moje saučešće na prvom mestu ide porodici Olivera Ivanovića. Mešoviti timovi policije i tužilaštva sastavljeni od kosovskih Srba i kosovskih Albanaca rade na istrazi ovog slučaja u skladu sa dogovorom postignutim u dijalogu. Odgovarajuće kosovske vlasti ne bi trebalo da štede truda u pronalasku počinilaca, koje bi trebalo izvesti pred lice pravde bez odlaganja", izjavio je Makalister.

Pozdravio je "proaktivan pristup obe strane, nečemu što je moglo da postane krizna situacija za odnose Kosova i Srbije".

Posebno je pozdravio pomirujuće poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao tokom svoje nedavne posete Kosovu.

"Sloboda medija ključni indikator" 

Povodom različitih ocena o stanju medijskih sloboda u Srbiji, koje su se mogle čuti i u samom Evropskom parlamentu, Makalister je poručio da je sloboda medija ključni indikator spremnosti države da postane članica EU.

"To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobro upravljanje državom, političku odgovornost kroz politički dijalog, kritičku diskusiju i debate kao i izražavanje različitih mišljenja", kaže Makalister.

Navodi da je u Srbiji sledeći korak usvajanje nove višegodišnje Medijske strategije, čija bi priprema trebalo da bude transparentna i inkluzivna, uz konsultacije sa profesionalncima iz oblasti medija, novinarskim udruženjima i ekspertima.

"Ipak, sloboda medija se ne može ostvarti samo usvajanjem zakona. Tu se radi i o stvaranju sredine pogodne za medije", rekao je Makalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u razgovoru za Tanjug najavljuje da će, čim u aprilu izađe izveštaj Evropske komisije o Srbiji, on početi rad na svom izveštaju, koji će poslušiti kao podloga za usvajanje rezolucije o Srbiji u Evropskom paralmetu.

"Sastav mog izvešataja zavisiće kako od procena Evropske komisije, tako i od razvoja događaja u Srbiji u narednih nekoliko meseci", zaključio je Dejvid Maklaister u intervjuu za Tanjug.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво