Vučić u Beču sa austrijskim privrednicima

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Austriji, gde se susreo sa privrednicima koji već rade u Srbiji ili su zainteresovani za ulaganja u našu zemlju. Sutra ga uz vojne počasti dočekuje domaćin – predsednik Austrije Aleksander van der Belen, a zatim slede razgovori sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i predsednikom parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Dvodnevnu posetu Beču, predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je susretom sa predstavnicima Privredne komore Austrije i vodećim autrijskim privrednicima koji već posluju u Srbiji ili nameravaju da investiraju.

Austrija je jedan od najvećih ulagača sa preko 2,7 milijardi evra investicija. U Srbiji posluje čak 500 austrijskih kompanija.

Predsednik Privredne komore Austrije Krištof Lajtl podseća da se prvi put pominje 2025. godina kao krajnji rok za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"Mislim da građani Srbije imaju jasnu perspektivu i da ste učinili ogroman napredak u oblasti ekonomije. Budžetske cifre su impresivne", kaže Lajtl.

Kako je istakao, Srbija je pouzdan partener Austrije. "Želimo da povećamo nivo trgovinske razmene i investicija i da jačamo saradnju u oblasti turizma", dodao je Lajtl.

Na početku sastanka, Lajtl je Vučiću uručio "Veliku počasnu zlatnu medalju", najviše priznanje austrijske komore, kao priznanje za izvanredne zasluge za austrijsku privredu.

O novim ulaganjima i plasmanu proizvoda na austrijsko tržište

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, napominje da se Vučić sastao sa 50 najznačajnijih donosioca odluka u privredi Austrije. "Neke od njih već posluju u Srbiji i žele da prošire svoje aktivnosti, a neke tek imaju nameru da ulažu u Srbiji", naveo je Čadež.

Čadež dodaje da se razgovaralo i o plasmanu proizvoda srpskih kompanija na austrijsko tržište.

Poseta Austriji, zemlji koja otvoreno podržava pristupanje Srbije EU, prilika je da se razgovora o nastavku pomoći Beča u procesu evrointegracija s obzirom na to da Austrija u drugoj polovini godine predsedava Evropskoj uniji.

Uoči dolaska Vučića u Beč, austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da se raduje poseti srpskog predsednika i da veruje da će Beograd pristupiti EU u rokovima koje predviđa Evropska komisija.

Kurc takođe podržava stav komesara za proširenje Johanesa Hana da Beograd najpre mora da reši problem sa Prištinom pre pristupanja Uniji, jer Brisel ne želi uvoz nerešenih konflikata.

Dobrim odnosima dve zemlje doprinosi i činjenica da ovde, u Austriji, živi oko 200.000 građana srpskog porekla, koji prema ocenama austrijskih zvaničnika značajno doprinose toj zemlji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво