Vučić: Ne očekujem čuda od posete Hrvatskoj, ali će razgovori biti lekoviti

Bićemo spremni za težak, neposredan i otvoren razgovor na sve teme, rekao je predsednik Aleksandar Vučić komentarišući najavljenu posetu Hrvatskoj. Odluku španske vlade da Kosovo isključi iz pregovora o proširenju EU, predsednik Vučić smatra logičnom.

Idem u Hrvatsku, ne očekujem čuda, ali sam siguran da će razgovori biti lekoviti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je uveren da će sa hrvatskom koleginicom imati dobre razgovore, a na pitanje kako vidi činjenicu da su predsednica i vlada u raskoraku, napomenuo je da ne razume sasvim argumente da nije vreme za posetu, ali da prihvata poziv.

"Ako Hrvatska, i pored poziva predsednice, hoće da kaže da nisam dobrodošao – hvala, ako ne žele da razgovaraju – hvala. Ne pada mi na pamet da podilazim bilo kome, da se dodvoravam. Štitim interese Srbije", rekao je Vučić, koji je prethodno prisustvovao Svečanoj akademiji povodom 40. godišnjice Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Kaže i da je uveren da su odnosi sa Hrvatskom bolji.

"Imamo bolje odnose, na racionalan način rešavamo probleme. Mislim da to mora da bude odgovor i jedne i druge strane. Mislim da su razgovori potrebni kada imamo probleme, kada se oni vide i zato hoću da idem u Hrvatsku i da se borim da imamo mir i stabilnost", poručio je Vučić.

Kako je rekao, želi da se bori da građani Srbije imaju bolju budućnost, da Srbi u Hrvatskoj imaju bolju budućnost, kao što je spreman da pomogne Hrvatima koji žive u Srbiji da ostvare sva prava.

"Bićemo spremni za težak, neposredan i otvoren razgovor na sve teme, jer ne želimo da bežimo ni od jedne teme, od nestalih, do rešavanja imovinskih prava Srba, prava na penzije do toga da u pojedinim selima gde žive Srbi nema struje, ali i da pomognemo hrvatskoj zajednici", istakao je Vučić.

"Stav Španije logičan"

Predsednik Vučić odluku španske vlade da Kosovo isključi iz pregovora o proširenju EU smatra logičnom, te precizira da, prema predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, obavezujući sporazum o KiM "ne podrazumeva priznanje".

Naime, na opasku novinara da je Tajani juče u Beogradu rekao da obavezujući sporazum ne podrazumeva nezavisnost, Vučić je primetio da je Tajani rekao da sporazum ne podrazumeva priznanje.

"Ne, on je rekao 'ne podrazumeva priznanje', ako to smem da kažem", precizirao je Vučić i dodao da još nema tačne forme u kojoj bi taj sporazum trebalo da bude potpisan, te da neke zemlje, recimo, insistiraju na modelu dve Nemačke.

"Postoje predlozi da se naši sporovi s Albancima reše pre toga, smatram da nije dobro da održavamo zamrznuti konflikt, ali ni da ostavljamo taj problem našoj deci", rekao je Vučić.

"Nijedna strana neće biti zadovoljna"

Kako je Vučić primetio, zna da to niko ne voli da čuje, ali taj se problem mora rešiti.

"Treba, međutim, i da nas razumeju, mi ćemo učiniti sve da se problem reši, ali moraju i drugi da čine kompromise, mi smo spremni, ali to se mora rešiti", ponovio je srpski predsednik primetivši da će rešenje najverovatnije biti takvo da obe strane budu podjednako nezadovoljne ili svaka malo zadovoljna.

Kako god da se predloži, nijedna strana neće biti zadovoljna, prokomentarisao je, te dodao: "Za tango je potrebno dvoje, zato moraju kompromise da čine obe strane."

"Ako uspemo, biće dobro, a ako ne uspemo, ne bi bilo prvi put, već hiljaditi u našoj istoriji, ali to ne bi bilo dobro za Srbiju i za Srbe", rekao je Vučić.

Najavio je da bi ove godine u Srbiju mogao da dođe španski Kralj Felipe, kojem je, kako kaže, tokom ekonomskog foruma u Davosu ponovio poziv za posetu.

"To bi bila još jedna strahovito važna poseta za Srbiju", rekao je Vučić te dodao da, nakon Austrije i Hrvatske, koje će posetiti narednih dana, ovog meseca planira i posete Bugarskoj i Rumuniji.

"U Austriji o još boljoj saradnji"

Predsednik Srbije je rekao da će u Beču, u koji putuje danas posle podne u dvodnevnu posetu, razgovarati sa predsednikom i kancelarom te zemlje, ali i sa austrijskim i srpskim privrednicima kako bi na ekonomskom i svakom drugom planu dve zemlje ostvarile bolje rezultate.

Vučić je u obraćanju novinarima u "Hajatu" rekao da smo u poslednje vreme podigli robnu razmenu za 200 miliona evra, i da je ona sada oko milijardu evra, da ima mesta i daljem proširenju i povećanju trgovinske saradnje, istovremeno zahvalivši austrijskim investitorima na ulaganju u Srbiji, navodeći da je "Cumtobel" stigao u Niš.

Kako je rekao, sa austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom i kancelarom Sebastijanom Kurcom razgovaraće i daljoj saradnji i njenom podizanju na još viši nivo.

Dodao je i da je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je takođe prisustvovao Svečanoj akademiji povodom 40. godišnjiice Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", upoznao sa razgovorima u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Takođe, dodao je, Dodika očekuje na proslavi Dana državnosti Srbije 15. februara, a razgovarali su i o infrastrukturnim projektima i daljoj saradnji Banjaluke i Beograda.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи