Danas sednica vlada Srbije i Slovenije, na stolu i pitanje sukcesije

Na Brdu kod Kranja u Sloveniji danas se održava zajednička sednica Vlada Slovenije i Srbije. Do nje dolazi nakon što je Slovenija predala Srbiji popis 313 dela svoje kulturne i diplomatske baštine koje se nalaze u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i u arhivima, i zatražila njihov povratak prema sporazumu o sukcesiji.

U najavi koju je Vlada Slovenije poslala medijima dominira ekonomsko pitanje. Slovenci podsećaju da je razmena između dve zemlje prošle godine bila milijardu i sto miliona evra, što je za 150 miliona manje od rekordne 2016. godine.

Posle sastanka vlada biće organizovan poslovni forum na kojem će učestvovati 170 privrednika iz obe zemlje, pa je na njima da ponovo podignu brojeve.

Ljubljana podseća da se na teritoriji Srbije nalazi 1.500 firmi čiji su vlasnici Slovenci i ističe važnost Srbije kao ekonomskog i regionalnog partnera.

Podseća se da se na prostoru Srbije nalazi i 10.000 ljudi koji imaju slovenačko poreklo ili državljanstvo i pokušaće sa ovim forumom da ih što više uključe kako bi se ekonomska saradnja između dve zemlje pojačala.

Srbiji će biti ponuđen i sporazum prema kojem bi se u Sloveniji lakše zapošljavali radnici iz Srbije.

Slovenci ističu i važnost Srbije kao partnera u bezbednosti i podsećaju da se 36 policajaca iz Slovenije nalazi na granici Srbije sa Bugarskom gde patroliraju kako bi sprečili priliv migranata u Evropu.

Razmatraće se i pitanja koja se tiču zdravstva i klture, i druge teme.

Pitanje sukcesije je jedino otvoreno pitanje između Beograda i Ljubljane. Slovenci insistiraju na potpunoj primeni dogovora o sukcesiji, što prema njima znači vraćanje kulturnih i umetničkih dobara koja su sticana tokom Kraljevine SHS i Jugoslavije. Od najvećeg interesovanja je pristup svim arhivima koji se nalaze u Beogradu.

Pretpostavlja se da će premijeri tome posvetiti dosta pažnje, ali i mnogim sporazumima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи